Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Lody idą na dietę
Polacy jedzą coraz więcej lodów, ale szukają tych rodzajów, które utożsamiają ze zdrowiem. Dlatego producenci wprowadzają lody bezglutenowe, bez laktozy czy niskokaloryczne.

Przeciętny Polak zjada obecnie około 4,5 litra lodów rocznie, czyli o ponad 30 proc. więcej niż przed dekadą. Wartość tego rynku w naszym kraju ciągle rośnie. Jak podaje Portalspozywczy.pl, powołując się na raport Euromonitor International, dwa lata temu wynosiła ona 1,63 mld zł, w tym już 1,7 mld zl. 

 

- Jednocześnie w porównaniu z 2010 r. konsumpcja lodów zwiększyła się o 26 proc., podczas gdy w przypadku większości produktów żywnościowych spadła. Tak duży wzrost spożycia lodów może świadczyć o tym, że ich konsumpcja przestaje mieć charakter wyłącznie sezonowy - komentuje dla Gazety Wyborczej Paweł Wyrzykowski z Banku BGŻ BNP Paribas.

 

Tego lata za lody także zapłacimy prawdopodobnie nieco więcej niż przed rokiem. Zdaniem analityków poza wciąż rosnącym popytem mogą mieć na to wpływ również wyższe ceny cukru i bakalii.

 

Honorata Jarocka z firmy Mintel uważa, że w Polsce istnieje potencjał do rozwijania produkcji lodów bez mleka krowiego, na bazie mleka migdałowego czy kokosowego. Według badań Mintela aż 78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia jest zainteresowanych zakupem takich lodów, choć nie chcieliby płacić za nie więcej. Producenci już teraz starają się nasze oczekiwania spełnić wprowadzając nowe produkty na rynek.

 

Więcej w: Gazeta Wyborcza 16/07/2016


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij