Naukowcy sprawdzają czy producenci nie fałszują żywnościCzy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów w łódzkim BioNanoParku.Specjaliści z LAP za pomocą metod izotopowych badają
autentykację takich produktów spożywczych jak m.in. miody, soki, kawa, oleje,
wina czy inne wyroby alkoholowe. Mogą sprawdzić czy ich skład jest zgodny z
deklaracjami producenta, a produkt jest bezpieczny dla konsumentów. W
laboratorium badane są także suplementy diety, a w przyszłości mają być
sprawdzane także kosmetyki i farmaceutyki.
Laboratorium Autentykacji Produktów jest jedyną taką pracownią w Polsce, która
specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań przy użyciu metod izotopowych w
takich produktach jak żywność czy farmaceutyki - powiedziała PAP manager
laboratorium Kamila Klajman.
Zdaniem Klajman stosowane w LAP metody izotopowe są efektywną i wielu
przypadkach jedyną metodą wykrycia zafałszowań żywności m.in. soków czy miodów.
"Na podstawie wyników tych badań możemy powiedzieć czy soki nie są
rozwadniane, czy nie został do nich dodany syrop glukozowo-fruktozowy
kukurydziany czy trzcinowy. Fałszowane są również miody, metody izotopowe
pozwalają na wykrycie dodatku syropu glukozowo-fruktuzowego" - wyjaśniła
Klajman.
Fałszowana bywa też kawa, a w niektórych krajach UE metody izotopowe są również
wykorzystywane do autentykacji win. "Na ich podstawie możemy powiedzieć w
jakim regionie dane wina zostało wyprodukowane, co również świadczyć może o ich
szlachetności i jakości. Wyroby alkoholowe można poddać autentykacji
surowcowej. Na podstawie tych metod możemy powiedzieć czy spirytus został
wyprodukowany z kukurydzy czy z polskich zbóż" - dodała.
Oprócz tego można też badać czy m.in. czy oliwa z oliwek pochodzi z
Grecji, Włoch czy Turcji, czy rzeczywiście jest tak, jak deklaruje producent,
że miód jest spadziowy czy jest domieszkowany miodem nektarowym, który jest
tańszy.
PFPZ/pap/ksem/
pełna lista aktualności
|