Rozporządzenia wspólnotowe dotyczące aromatów stosowanych w żywnościTrwają prace Komisji Europejskiej oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynikające z wejścia w życie rozporządzeń ramowych Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie aromatów (nr 1334/2008) oraz w sprawie jednolitej procedury autoryzacji (nr 1331/2008)Do końca 2009 r. powinien być już gotowy przewodnik EFSA dotyczący przygotowywania wniosku o ocenę bezpieczeństwa substancji aromatycznych (jakie dane powinien zawierać wniosek). Projekt tego dokumentu zostanie poddany publicznym konsultacjom, a Komisja Europejska powinna przyjąć finalną wersję przewodnika do 16 grudnia 2010 roku.
Wspólna metodyka monitoringu substancji aromatycznych i substancji z załącznika III powinna być przyjęta do 20 stycznia 2011.
Pozytywna lista substancji aromatycznych
Komisja rozpoczęła prace nad opracowaniem pierwszej pozytywnej listy substancji aromatycznych dopuszczonych do żywności. W pierwszej fazie będą rozpatrywane substancje, co do których nie ma żadnych zastrzeżeń. Podstawą do sporządzenia pozytywnej listy substancji aromatycznych będą tzw. tabele skriningowe, opracowane w celu zestawienia i podsumowania konkluzji EFSA odnośnie każdej substancji. Przewiduje się, lista ta będzie przyjęta przez Komisję Europejską w grudniu 2010 r., a wejdzie w życie w styczniu 2011 r.
Jednocześnie konieczne będzie ustalenie kryteriów czystości dla tych substancji aromatycznych.
Ponadto rozpoczynają się równoległe prace zmierzające do opracowania listy aromatów dymu wędzarniczego dopuszczonych do żywności.
pełna lista aktualności
|