39. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO39. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), odbyła się w dniach 27 czerwca – 1 lipca br. w Rzymie. W sesji uczestniczyły 123 delegacje państw członkowskich KKŻ FAO/WHO (w tym Polska, reprezentowana przez przedstawicieli Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), a także przedstawiciele Unii Europejskiej i jej państw członkowskich (Komisja Europejska, Prezydencja Rady UE), reprezentanci 38 międzynarodowych rządowych i pozarządowych organizacji.
KKŻ FAO/WHO podczas obrad ostatecznie zatwierdziła
ponad 30 nowych oraz zrewidowanych norm i tekstów związanych dotyczących
jakości i bezpieczeństwa żywności opracowanych przez Komitety KKŻ FAO/WHO od
ostatniej sesji w 2015 r. w tym m.in.:
- Kodeks praktyki dla Ryb i
Produktów Rybnych,
- Plany pobierania próbek w
normach dla ryb i produktów rybnych,
- Wytyczne dla kontroli
nietyfoidalnych serotypów Salmonella spp. w mięsie wołowym i
wieprzowym,
- Wytyczne dla wdrożenia ogólnych
zasad higieny żywności w odniesieniu do kontroli pasożytów w żywności,
- Dodatkowe lub zrewidowane
referencyjne wartości odżywczych NRVs dla celów znakowania w Wytycznych
znakowania wartością odżywczą,
- Metody analiz w Normie dla
preparatów dla niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia
medycznego,
- Zasady i wytyczne w zakresie
wymiany informacji pomiędzy państwami w celu ułatwienia importu oraz
eksportu żywności,
- Rewizję zasad i wytycznych w
zakresie wymiany informacji w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa
żywności,
- Rewizję wytycznych w sprawie
wymiany informacji pomiędzy państwami w przypadku odrzucenia żywności
importowanej,
- Maksymalny dopuszczalny poziom
zanieczyszczeń łuskanego ryżu nieorganicznym arsenem,
- Rewizję Kodeksu praktyki w celu
zapobiegania i redukcji zanieczyszczenia zbóż mykotoksynami.
- KKŻ FAO/WHO zatwierdziła
również propozycje podjęcia nowych prac m.in.:
- Opracowanie normy dla świeżych daktyli,
- Opracowanie wytycznych dla kontroli histaminy w rybach i produktach
rybnych,
- Opracowanie wytycznych dla znakowania opakowań niedetalicznych żywności,
- Opracowanie wytycznych dla żywności „terapeutycznej” gotowej do spożycia
(RUTF – Ready To Use Therapeutic Foods)
- Rewizję Ogólnych zasad higieny żywności wraz z załącznikiem HACCP,
- Rewizję Kodeksu praktyki higienicznej świeżych owoców i warzyw.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zauważając pilną
potrzebę podjęcia działań w odniesieniu do walki z opornością mikrobiologiczną
(AMR) zatwierdziła powołanie Międzyrządowej Grupy Zadaniowej ad Hoc ds. AMR,
skierowała prośbę o doradztwo naukowe FAO i WHO w tym obszarze, a także
podkreśliła potrzebę stałego informowania KKŻ FAO/WHO przez organizacje
macierzyste o wszelkich działaniach z zakresu szkoleń i budowania potencjału w
obszarze AMR. Międzyrządowa Grupa Zadaniowa ad Hoc ds. AMR będzie goszczona
przez Republikę Korei Południowej.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|