Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywnościMarnowanie żywności jest plagą współczesnego świata – szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej globalnie ląduje na śmietniku. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestlé jako wiodący, światowy producent żywności. Pierwszym krokiem partnerstwa firm i organizacji przeciw marnowaniu żywności jest ustanowienie międzynarodowych standardów do mierzenia strat żywności.Szacunki dotyczące strat żywności są zatrważające
– aż jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana. Zjawisko to generuje niebagatelne koszty dla
gospodarki, a straty z tytułu marnowania żywności to nawet 940 mld dolarów
rocznie w skali globalnej. Na marnotrawstwie produktów żywnościowych traci
również nasza planeta. Żywność, która jest marnowana i ląduje na śmietniku,
odpowiada za około 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych. Gdyby porównać ten
wynik do poziomów emisji osiąganych przez państwa, to odpady żywnościowe
znalazłyby się na trzecim miejscu niechlubnego podium, zaraz za Chinami i
Stanami Zjednoczonymi. Jak
dotąd trudno było jednak precyzyjnie określić, gdzie zjawisko marnowania żywności
występuje najsilniej oraz ile żywności jest tracone na poszczególnych etapach
łańcucha produkcji. Definicje opisujące ten problem były niejasne, brakowało
systematycznych norm, które pozwoliłyby precyzyjnie mierzyć straty, porównywać
dane i opracować skuteczną strategię walki ze zjawiskiem.
Dlatego powołano międzynarodowy program ramowy,
który wspomoże przedsiębiorstwa, rządy i inne organizacje w mierzeniu strat żywności,
raportowaniu o problemie i odpowiednim zarządzaniu odpadami żywnościowymi. Program
został stworzony na początku czerwca
w Kopenhadze i Waszyngtonie podczas Global
Green Growth Forum (3GF) 2016. W czasie forum wiodące organizacje międzynarodowe
w tym również firma Nestlé, ogłosiły swoje partnerstwo w walce z marnowaniem
żywności, jednocześnie tworząc pierwsze w historii międzynarodowe standardy,
które pozwolą na mierzenie, ile żywności faktycznie jest marnowane (Food Loss
and Waste Accounting and Reporting Standard, skrót: FLW Standard).
Powstanie tej normy to prawdziwy przełom. Po raz
pierwszy kraje i przedsiębiorstwa zostały wyposażone w jasne zasady i będą w
stanie obliczyć, jak wielka jest skala marnowania żywności i gdzie to zjawisko występuje.
Dodatkowo będą mogły raportować o problemie w bardzo wiarygodny i spójny sposób
- powiedział
Andrew Steer, Prezes i CEO Światowego Instytutu Zasobów (ang. World
Resources Institute).
FLW Standard stanowi zestaw globalnych definicji i
wymogów sprawozdawczych dla wszystkich podmiotów, które zechcą systematyczne i
fachowo zmierzyć się z tym problemem. Jest to uniwersalne narzędzie, które docelowo
pomoże rządom i firmom na zmniejszenie strat ekonomicznych przemysłu
spożywczego, złagodzi presję na środowisko naturalne i umożliwi ochronę zasobów.
Rozwiązanie pomoże również w zapewnieniu dostępu do jedzenia większej liczbie
osób. FLW Standard
pomoże osiągnąć ważny cel, jaki stawiają przed sobą członkowie Consumer Goods
Forum, czyli ponad 400 największych kupców detalicznych i producentów na
świecie z 70 krajów – a mianowicie zmniejszenie marnotrawstwa żywności o 50% do
roku 2030. Niektóre wiodące firmy, jak Nestlé, już dokonują pomiarów i publikują
raporty na temat strat żywności i odpadów.
Paul Bulcke, prezes Nestlé:
"Jestem przekonany, że dzięki tej współpracy
możemy opracować skuteczne metody, które rozwiążą problem strat i odpadów
żywnościowych. Nestlé podjęło już ambitne zobowiązanie i dąży do osiągnięcia
poziomu zero odpadów w naszych zakładach do 2020 roku. Skorzystają na tym lokalne
społeczności i środowisko, a my będziemy mogli pozyskiwać produkty z bardziej
zrównoważonych źródeł. Normy FLW mają pomóc nam w osiągnięciu tego celu.”
Wielostronne
partnerstwo, w którym uczestniczy Nestlé, powołane zostało przez Światowy
Instytut Zasobów podczas
szczytu 3GF w 2013 roku. Wspierają je takie instytucje jak Consumer Goods
Forum, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food
and Agriculture Organization of the United Nations, skrót: FAO), projekt FUSION
finansowany przez UE, Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych (UNEP),
Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) oraz WRAP (The
Waste and Resources Action Programme).
Więcej
informacji o inicjatywnie można znaleźć na stronie internetowej www.FLWProtocol.org
W celu uzyskania
dodatkowych informacji prosimy o kontakt:
Edyta Iroko Koordynator ds. Mediów Email: edyta.iroko@pl.nestle.com Telefon: +48 22 607 32 54 Mobile: +48 600 204 870
Marta Gryglewicz Account Manager Email: m.gryglewicz@partnersi.com.pl Telefon: 22 858 74 58 wew. 83 Mobile: +48 504 640 360
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą
firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad
1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT,
LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim
rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 4500 pracowników w 8
lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.
pełna lista aktualności
|