Znakowanie produktów wolnych od GMOW ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi z inicjatywy ministra Krzysztofa Jurgiela rozpoczęte zostały prace legislacyjne w kierunku utworzenia w Polsce systemu znakowania produktów wolnych od GMO lub wyprodukowanych bez wykorzystania GMO.
Wprowadzenie takiego dobrowolnego znakowania będzie odpowiedzią
na postulaty społeczeństwa domagającego się umożliwienia konsumentom
wyboru żywności wytworzonej bez udziału składników modyfikowanych genetycznie.
Znakowanie jest również działaniem uzupełniającym dla realizowanych przez
resort rolnictwa prac na rzecz zwiększenia udziału krajowego białka roślinnego
w produkcji pasz. Oznakowane jako wolne od GMO zostaną zarówno surowce do
produkcji pasz wyprodukowane na bazie roślin bez GMO, jak również produkty
pochodzące od zwierząt karmionych takimi paszami (np. mięso, mleko, jaja).
W opinii Kierownictwa resortu rolnictwa oznakowanie to umożliwi rozpoznanie
produktów powstałych na bazie rodzimego białka roślinnego, bez wykorzystywania genetycznie
modyfikowanej, importowanej śruty sojowej, co znacząco przyczyni się
do zwiększenia na nie popytu.
Należy zauważyć, że systemy znakowania żywności wolnej od GMO działają
z powodzeniem w kilku państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce dotychczas
kwestia znakowania nie została prawnie uregulowana.
Projekt nowej ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania
organizmów genetycznie zmodyfikowanych będzie konsultowany społecznie. Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|