Relacja z "Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności"W dniach 8 - 9 czerwca 2016 r. w Józefowie/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.W jej trakcie
uczestnikom konferencji została przekazana zróżnicowana specjalistyczna wiedza
w kwestiach legislacyjnych oraz praktycznego postępowania. Akademia dotyczyła
kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej
udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Akademię
otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP, natomiast część
merytoryczną prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.
W pierwszym
wykładzie Akademii pani Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A. omówiła
temat badań nad zastosowaniem bakterii z grupy Balo (bakterie drapieżne) w
kontrolowaniu składu bakteryjnych populacji w produkcji żywności. W swojej prezentacji ekspertka przedstawiła
m.in. charakterystykę bakterii Balo, ich cykl życiowy, jak i ich wpływ na
tworzenie biofilmu bakterii.
Następnie pan Michał Roztoczyński, przedstawiciel BÜCHI Labortechnik AG
omówił prezentację pt. „Analizuj surowce i produkty, wykrywaj dodatki i zwiększ
zyski optymalizując produkcję”. W swoim wystąpieniu pan Roztoczyński zaznaczył
zalety wykorzystania techniki NIR do szybkiej kontroli parametrów w oparciu o
kilka praktycznych przykładów oraz przedstawił ciekawe przypadki kontroli składu
surowców pod kątem zgodności z wymaganiami. Została również udzielona odpowiedź
na pytanie dlaczego wzrost liczby badań i szybkości otrzymywania wyników zwiększa
zyskowność produkcji.
Aktualny stan
prawny rozporządzeń wykonawczych do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (UE) nr 609/2013 w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych
dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków medycznych
zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała przedstawiła pani Barbara
Ratkovska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W trakcie prezentacji zostały
omówione interpretacje dotyczące okresów przejściowych oraz status produktów z
pogranicza. Pani Ratkovska zasygnalizowała również, jakie pytania zgłaszały państwa
członkowskie do Komisji Europejskiej.
Następnie pani Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego
Zakładu Higieny omówiła nowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa opakowań z
tworzyw sztucznych, w tym badania migracji oraz wymagania dla tworzyw z
recyklingu. Dzięki tej prezentacji uczestnicy Akademii zapoznali się z aktualnymi
pracami dotyczącymi tworzyw sztucznych z recyklingu przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, a także planowanymi zmianami dot. Rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w
sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
oraz zmianami w zakresie migracji bisfenolu A dla materiałów z tworzyw
sztucznych i zawierających powłoki. Ponadto, przedstawione zostały zasady
kontroli zakładów recyklingu zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 282/2008.
W swoim drugim wystąpieniu pt. „Zagrożenia związane z migracją substancji
szkodliwych dla zdrowia z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością”
pani Pawlicka omówiła substancje szkodliwe dla zdrowia uwalniające się z
tworzyw sztucznych, papieru i tektury oraz farb drukarskich. Przedyskutowana
została również kwestia migracji substancji dodanych w sposób niezamierzony
(ang. NIAS) z materiałów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością.
Drugi dzień Akademii tematem „Trendy w certyfikacji 2016 – kluczowe
zmiany” otworzyła pani Monika Marciniak z Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. Uczestnicy
spotkania w trakcie wykładu uzyskali informację nt. rewizji norm i nowych
standardów, w tym kluczowych zmian w standardzie BRC Packaging ver.5.
Następnie pani Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
– Państwowego Zakładu Higieny w swojej prezentacji omówiła kwestię barwników w
żywności w świetle obowiązujących przepisów. W trakcie wykładu został
wytłumaczony zakres i warunki stosowania barwników w środkach spożywczych.
Ponadto, pani Gajda-Wyrębek przedstawiła trwające prace Komisji Europejskiej
dotyczące przedmiotowego zagadnienia, jak również opinie EFSA oraz problemy
interpretacyjne przepisów i zasady prawidłowego
znakowania.
Pani Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła prezentację „Straty
składników odżywczych a deklaracja na opakowaniach środków spożywczych w
świetle wymagań prawnych”. Uczestnicy Akademii zapoznali się z podstawami
prawnymi deklaracji składników odżywczych oraz zakresami tolerancji składników
do celów znakowania w kontekście zapisów zawartych w wytycznych Komisji
Europejskiej. Ponadto, w trakcie wystąpienia została przedstawiona problematyka
strat składników odżywczych, zarówno technologicznych, jak i przechowalniczych.
Prezentację pt. „Rozporządzenie Komisji nr 1881/2006 ustanawiające
najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności i zachodzące w nim
zmiany” omówił pan Andrzej Starski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego -
Państwowego Zakładu Higieny. Uczestnikom Akademii zostały zaprezentowane główne
założenia przekształcenia wyżej wymienionego rozporządzenia m.in. aktualizacja
preambuły oraz nowy podział zanieczyszczeń. Dodatkowo uczestnicy zostali poinformowani
o spodziewanym harmonogramie prac legislacyjnych dotyczących nowych
zanieczyszczeń żywności.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło spotkanie było wystąpienie pani Elizy
Koneckiej-Matyjek z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Uczestnicy Akademii
mieli okazję zapoznać się z procedurą notyfikacji produktów spożywczych
wzbogacanych, a także składem żywności wzbogacanej podlegającej notyfikacji.
Ponadto podczas wykładu zostały omówione zasady znakowania w przedmiotowym
zakresie.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- BÜCHI
Labortechnik AG
- Bureau Veritas Sp. z o. o.
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria
DENTONS
Patroni
Akademii PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- System
Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
Patroni
medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Przegląd
Mleczarski
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Spożywczy
- Wiadomości
Handlowe
Galeria: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Prelegenci Akademii |
| | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP |
| | Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Michał Roztoczyński, BÜCHI Labortechnik AG |
|
| Barbara Ratkovska, Główny Inspektorat Sanitarny |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Monika Marciniak, Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Beata Przygoda, Instytut Żywności i Żywienia |
|
| Andrzej Starski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Eliza Konecka-Matyjek, Główny Inspektorat Sanitarny |
| | Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
|
| Uczestnicy Akademii |
| | | | |
pełna lista aktualności
|