Agro Security Forum AGROSECW dniu 9 czerwca 2016 r. w Warszawie w Hotelu Marriott odbyło się Agro Security Forum AGROSEC, poświęcone problematyce bezpieczeństwa polskiego sektora rolno-spożywczego, którego głównym organizatorem było Europejskie Centrum Biznesu.Forum
objęte zostało Patronatem Honorowym przez
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencję
Rynku Rolnego, Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego, Urząd
Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Instytut Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego, Polską
Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców, Związek Sadowników RP, Związek
Polskich Przetwórców Mleka, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego,
Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków, Związek Polskie Mięso, Krajowy
Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, Polską Federację Hodowców
Bydła i Producentów Mleka, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy,
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Polską Izbę
Przemysłu Chemicznego, Inspekcje Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
Instytut Ogrodnictwa, Polską Organizację Handlu i Dystrybucji.
Forum
podzielone było na cztery obszary tematyczne, w ramach których omówiono
najważniejsze kwestie w obszarze bezpieczeństwa sektora rolno-spożywczego m.in.
sektora rolno-spożywczego jako filaru gospodarki
Polski, przemysłu mięsnego, przemysłu
mleczarskiego oraz sadownictwa jako silnej gałęzi branży rolniczej.
Sesja Plenarna zatytułowana
„Sektor
rolno-spożywczy – filar gospodarki Polski – motor polskiego eksportu”
moderowana była przez Beatę
Drewnowską, Dziennikarkę Dziennika Rzeczpospolita. Sesja została podzielona
na dwie części merytoryczne: Rządową oraz Biznesową. W pierwszej części w charakterze
prelegentów wystąpili: Maria Fajger,
Zastępca Prezesa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; Artur Habza – Dyrektor Departamentu
Gospodarki i Współpracy Zagranicznej, Urząd Marszałkowski Województwa
Lubelskiego; prof.
Andrzej Kowalski, Dyrektor Instytutu, Instytut
Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej; Marcin Kwasowski, Wicedyrektor Departamentu Ekonomicznego Unii
Europejskiej, Ministerstwo Spraw Zagranicznych; Ewa Lech, Podsekretarz Stanu,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; dr
hab. Ryszard Michalski, Dyrektor Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i
Koniunktur; Jarosław Sachajko, Poseł
na Sejm RP, Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Jan Staniłko, Zastępca Dyrektora
Departamentu Innowacji, Ministerstwo Rozwoju; Kazimierz Sumisławski, Dyrektor Departamentu Ochrony Środowiska i
Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Prelegenci debaty rozpoczęli
dyskusję od zarysowania stanu branży rolno spożywczej po 27 latach od
rozpoczęcia przemian ustrojowych w Polsce, zarówno pod kątem wykorzystanych
szans, jak i niespełnionych planów. Następnie skoncentrowano się na kwestii
nowych regulacji, jakie obecne władze planują wprowadzić, a które będą miały
bezpośredni wpływ na branżę spożywczą. Chodziło m.in. o podatek obrotowy i eliminację nieuczciwych
praktyk, stosowanych przez sieci. Nie bez znaczenia była też kwestia wsparcia
sektora przez państwo, z perspektywy realizacji Planu na rzecz Odpowiedzialnego
Rozwoju. Zwrócono tu w szczególności uwagę na niebezpieczeństwo anonimowości
polskiej żywności na rynkach zagranicznych i możliwości wsparcia w zakresie
promocji polskiej marki.
W
drugiej części Sesji Plenarnej do dyskusji zaproszono przedstawicieli biznesu.
W jej ramach udział wzięli: Zenon
Daniłowski, Prezes Zarządu, Makarony
Polskie S.A.; Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny, Polska Organizacja Handlu i
Dystrybucji; Andrzej Gantner,
Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców; Marek Moczulski, Prezes Zarządu,
Bakalland; Robert Niczyporuk, Radca
Prawny, Adwokat, Partner, Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka; Paweł Stamburski, Dyrektor Departamentu
Agrobiznesu, Bank Zachodni WBK S.A.; Leszek Wiwała, Prezes
Zarządu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Prelegenci w
pierwszej kolejności skoncentrowali się na temacie wpływu członkostwa Polski w Unii Europejskiej
na kondycję branży rolno-spożywczej. Z jednej strony zastanawiano się, nad
koniecznością dywersyfikacji eksportu, poza granice Unii. W szczególności
związane to było z obserwowalnym dzisiaj zjawiskiem odradzającego się
protekcjonizmu w UE, jako potencjalnego zagrożenia dla polskiej ekspansji na
rynkach wspólnotowych. Następnie rozważano dalsze możliwości rozwoju sektora w dobie zaostrzania się
konkurencji, protekcjonizmu i globalizacji. Debata dotyczyła zarówno kondycji polskiego
eksportu rolno-spożywczego od
wprowadzenia embarga przez Rosję, jak również strategii promocyjnej
eksportowanych produktów. Postawiono też ważne pytanie o pozycję polskich firm
w Europie Środkowo-Wschodniej i czy mogą one stać się liderami w regionie tj.
na ile są one w stanie konsolidować rynek regionalny, a na ile są skazane na
wchłonięcie przez globalne koncerny.
I panel nosił tytuł „Przemysł mięsny – drób czy wieprzowina,
redefinicja priorytetów”. Moderatorem panelu była ponownie Beata Drewnowska, zaś do debaty zostali
zaproszeni: Witold
Choiński, Prezes Zarządu, Związek Polskie
Mięso; Jacek Lewicki, Prezes
Zarządu, Drosed S.A.; Janusz Rodziewicz, Prezes Zarządu,
Stowarzyszenie Rzeźników Wędliniarzy RP;
Wiesław Różański, Prezes Zarządu, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego; Grzegorz Rykaczewski,
Analityk Agrobiznesu, Bank Zachodni WBK S.A.; Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu,
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego; Michał Wójciak, Dyrektor Biura Interwencji, Agencja Rynku Rolnego. Początek
debaty poświęcony był omówieniu aktualnej kondycji polskiej branży mięsnej na
tle krajów Unii. Następnie rozważano, jak polski rząd może wesprzeć branżę i
czy jest to w obecnej sytuacji gospodarczej Europy konieczne. Pozwoliło to
rozważyć przez uczestników szersze zagadnienie, jakim jest porozumienie TTiP, a
także możliwość utrzymania moratorium na używanie
pasz GMO w Polsce, z perspektywy interesów przemysłu mięsnego. Dalszą
część panelu poświęcono analizie możliwości polskich firm pod kątem zdobywania
nowych rynków zbytu oraz konsolidacji przedsiębiorstw, jako szansy na skuteczne
konkurowanie na globalnych rynkach. Na koniec debaty
zaproszeni goście zastanawiali się, jak ożywić konsumpcję mięsa w kraju.
II panel został zatytułowany „Przemysł mleczarski w dobie globalizacji”.
Dyskusję moderował Jakub
Olipra, Ekonomista w Departamencie Analiz
Makroekonomicznych, Credit Agricole Bank Polska S.A., zaś w
panelu wzięli udział: Jan Dąbrowski,
Prezes, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu; Ewa Domańska – Naczelnik Wydziału Produkcji Zwierzęcej,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Leszek Hądzlik,
Prezydent Federacji, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka; Marta Skrzypczyk, Koordynatorka Zespołu
Analityków Sektora Rolno-Spożywczego, Bank Zachodni WBK S.A.; Andrzej Soroka,
Dyrektor Handlowy, Polmlek Sp. z o.o.; Stanisław
Wieczorek, Wiceprezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich; Andrzej Wojciechowicz, Założyciel FMCG
Business Consulting. W pierwszej kolejności zaproszeni
goście starali się nakreślić, jak obecnie wygląda sytuacja branży mleczarskiej
rok po uwolnieniu unijnego rynku
mleka. Stanowiło to wstęp do analizy możliwości ekspansji zagranicznej polskich
produktów mleczarskich, zarówno na rynki europejskie, jak i dalsze. W drugiej
części dyskusji eksperci odnieśli się również do możliwości konsolidacji polskich
firm na rynku mleka oraz możliwościami wsparcia sektora przez polski rząd.
III panel
zatytułowany został „Sadownictwo silna gałąź branży rolniczej”. Funkcję moderatora pełnił Witold
Boguta, Prezes Zarządu, Krajowy Związek
Grup Producentów Owoców i Warzyw, zaś do panelu zaproszeni
zostali: Zbigniew
Chołyk, Prezes Zarządu, LubApple; prof.
dr hab. Małgorzata Korbin, Dyrektor Instytutu, Instytut Ogrodnictwa; Robert Kremser, Dyrektor ds. Rozwoju,
Bisnode Polska Sp. z o.o.; prof. Eberhard Makosz,
Prezes Zarządu, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych; Mirosław Maliszewski, Poseł na Sejm RP, Zastępca Przewodniczącego
Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Zarządu Związku Sadowników RP; Julian Pawlak, Prezes Zarządu, Krajowa
Unia Producentów Soków; Kazimierz
Porębski, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów
Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego; dr inż. Tomasz Zieliński, Prezes Zarządu, Polska Izba Przemysłu
Chemicznego. Uczestnicy panelu w pierwszej kolejności starali
się odpowiedzieć na pytanie czy Polska ma szanse utrzymać wiodącą pozycję w
produkcji owoców miękkich i warzyw. Zastanawiano się także, na ile udało się
zrekompensować utratę, rosyjskiego rynku, w skutek wprowadzonego dwa lata temu
embarga. Pozwoliło to odpowiedzieć na
podstawowe pytanie, z perspektywy polskiego eksportu owoców i warzyw, tj. na
ile Polska jest gotowa, aby zdobywać nowe rynki zbytu i czy jesteśmy w stanie
spełnić wysokie wymagania, jakie stawiane są przed polskimi eksporterami. W tym
kontekście poruszono istotny problem anonimowości polskiej żywności za granicą.
Druga część debaty poświęcona była krajowej sytuacji w sektorze. Analizowano z
jednej strony możliwości ożywienia konsumpcji w kraju, z drugiej poszukiwano
potencjalnych szans dla rozwoju sadownictwa, jak np. produkcja cydru i win
owocowych. Na koniec zastanawiano się nad możliwościami zacieśnienia współpracy
między rolnikami a przetwórcami.
Duża
ilość pytań i trudnych kwestii, poruszanych przez uczestników w trakcie Forum
świadczy o sporym zainteresowaniu i wielu niejasnościach, co stanowi punkt
wyjścia, dla kolejnych edycji. Więcej szczegółów dostępne będą na stronie www.agrosec2016.pl.
Europejskie
Centrum Biznesu, główny organizator Forum, pragnie serdecznie podziękować
wszystkim gościom za ciekawą i inspirującą dyskusję, nad polskim
bezpieczeństwem sektora rolno-spożywczego. Pragniemy podziękować Partnerowi
Merytorycznemu, Bankowi Zachodniemu WBK,
Grupie Santander za wsparcie merytoryczne, a także Partnerowi Forum, Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa
Lubelskiego. Pragniemy podziękować również Patronom Medialnym: Miesięcznikowi Produkcji Roślinnej
„Nowoczesna Uprawa”; Portalowi Mieso.com.pl; Miesięcznikowi Przemysł Spożywczy;
Portalowi Docenpolskie.pl; Portalowi Rolniczemu NowoczesnaFarma.pl; Portalowi
AgroNews.com.pl; Kwartalnikowi Food Lex; Portalowi Agrofakt.pl; Telewizji
Internetowej TV Agro; Magazynowi Rzeźnik Polski; Czasopismu Gospodarka Mięsna;
Czasopismu Warzywa i Owoce Miękkie; Portalowi SadNowoczesny.pl; Forum
Mleczarskiemu; Portalowi Jagodnik.pl; Portalowi PolandFruits.pl.