Projekt tzw. rozporządzenia sklepikowego przekazany do konsultacjiProjekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach został przekazany do konsultacji publicznych.Projekt
wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia, które weszło
w życie 1 września 2015 r. – upraszcza i łagodzi obecnie obowiązujące przepisy.
„To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach –
powiedział na konferencji minister Konstanty Radziwiłł. – Pracujemy nad takimi
rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie
smacznie”.
Projekt nowego
rozporządzenia zakłada powrót do szkół m.in. pieczywa półcukierniczego oraz
cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą musiały spełniać
określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli – mniej restrykcyjne niż
obecnie. W sklepikach będzie można także kupić kanapki z różnego rodzaju
pieczywa.
Źródło: MZ
pełna lista aktualności
|