Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy wiesz już wszystko o dobrych tłuszczach?
PFPŻ ZP uruchomiła nowy portal Dobretluszcze.pl, który jest poświęcony tłuszczom – ich różnorodnym właściwościom oraz znaczeniu w codziennej diecie.

Celem strony jest przekazywanie obiektywnych danych na temat tłuszczów występujących w żywności oraz stworzenie interaktywnego centrum informacji mającego stać się źródłem wiarygodnej wiedzy dla konsumentów. Informacje zawarte na portalu zostały opracowane przy współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki.


Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku. Jednak często można spotkać się z rozbieżnymi informacjami na ich temat, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi i rzetelnymi danymi odnośnie roli tłuszczu w żywieniu człowieka – powiedziała dr inż. Danuta Gajewska, prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.


Celem strony jest przekazanie konsumentom rzetelnych, potwierdzonych naukowo informacji, które przyczynią się do większego zrozumienia roli i znaczenia tego ważnego składnika naszej diety. Pozwoli to na obalenie wielu powszechnie występujących mitów na temat tłuszczów i przyczyni się szerokiej edukacji konsumentów w zakresie dobrze zbilansowanej i zróżnicowanej diety, w tym do pokazania tłuszczów roślinnych jako składników przyczyniających się do prawidłowego bilansu tłuszczowego – dodał Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.


Strona w sposób przejrzysty i obiektywny opisuje różne rodzaje tłuszczów w trzech kontekstach – „W sklepie”, „W kuchni” i „W domu”, dostarczając wielu praktycznych informacji przydatnych w codziennych wyborach żywieniowych. Opublikowane treści odpowiadają na często powtarzane przez konsumentów pytania, tj. ile tłuszczów spożywać?, jaka jest rola tłuszczu w organizmie?, jak powstaje olej i margaryna?, jaki tłuszcz stosować do sałatki, a jaki do pieczenia? Zachęcamy do odwiedzenia portalu: www.dobretluszcze.pl


Poznaj dobre tluszcze

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij