III edycja WorldFood Warsaw otwarta!„Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu jeszcze więcej polskich produktów - smacznych, wartościowych i ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach” - tymi słowami Zbigniew Babalski, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi otworzył III edycję Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw.Już po raz
kolejny przez te kilka kwietniowych dni Warszawa staje się międzynarodową
stolicą biznesu spożywczego. Targi WorldFood Warsaw to nie tylko 250 wystawców,
ale również wiele zagranicznych delegacji (m.in. z Belgii czy Indii), polskich
i zagranicznych ekspertów, reprezentantów sektora spożywczego, handlu, HoReCa
oraz mediów.
W otwarciu
wystawy uczestniczyli: Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zbigniew Babalski,
Poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski, Prezes Agencji Rynku
Rolnego Łukasz Hołubowski oraz organizatorzy: Dyrektor targów Agnieszka Szpaderska
oraz Anatoly Sushon – Dyrektor sektora żywności i opakowań w grupie ITE. Ponadto
w uroczystości udział wzięli: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk, reprezentanci organizacji i instytucji
branżowych oraz dziennikarze.
„Sukces poprzednich edycji targów WorldFood
Warsaw potwierdza, że Polska jest atrakcyjnym parterem międzynarodowego biznesu
spożywczego” – podkreśliła Dyrektor targów Agnieszka Szpaderska.
„Kiedy myślimy o żywności nasuwa się
powiedzenie – jestem tym, co jem. Polscy producenci żywności kierują się
wysokimi walorami jakościowymi, tradycyjnym i ekologicznym sposobem
wytwarzania, a nasza żywność jest wyjątkowo smaczna.
O sile polskiego sektora rolno-spożywczego
świadczą stale rosnące wyniki eksportowe. W 2015 roku handel zagraniczny
żywnością wzrósł o 8% w stosunku do roku ubiegłego, a jego wartość wyniosła
23,6 mld euro. Przewidujemy, że te wskaźniki z roku na rok będą rosły” –
podkreślał Łukasz Hołubowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego.
O rosnącym
potencjale eksportowym światowego sektora rolno-spożywczego mówił również Poseł
do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski. „Od 2000 roku znacząco wzrósł potencjał eksportowy na świecie, rośnie
również znaczenie międzynarodowych firm spożywczych. W tym samym czasie
zmniejszeniu uległy ceny żywności, a prognozy przewidują dalsze spadki”.
Dyrektor sektora
żywności i opakowań w Grupie ITE Anatoly Sushon dziękując wystawcom i gościom
za udział w III edycji targów podkreślił, że każda podróż zaczyna się od
pierwszego kroku. „Trzy lata temu w
WorldFood Warsaw udział wzięło niespełna 100 wystawców. A dziś mamy ich ponad
dwa razy więcej. Warszawskie targi to jedna z międzynarodowych wystaw, które
odbywają się na całym świecie. W naszym portfolio jest 12 wystaw w 7 krajach
Europy i Azji. Obsługujemy ponad 10 tysięcy firmy i 150 tysięcy zwiedzających”.
Targi WorldFood
Warszaw potrwają do 21 kwietnia. Na zwiedzających i wystawców czeka jeszcze
wiele atrakcji – rozmowy biznesowe, możliwość zdobycia nowych partnerów
biznesowych, dyskusje z ekspertami branżowymi oraz liczne degustacje. A ponadto
wręczenie Złotych Medali WorldFood Warsaw 2016 i rozstrzygnięcie konkursu dla
zwiedzających, w którym do wygrania atrakcyjne nagrody.
www.worldfood.pl
Kontakt dla
mediów:
Agencja PR: Milena Zacharzewska,
pr@worldfood.pl , tel: 516 685 229
Marketing:
Beata Bątorek, marketing@worldfood.pl , tel: 698 054 192
pełna lista aktualności
|