Żywność znów zaczyna drożećŚwiat boryka się z nadpodażą żywności. Nie przeszkadza to jednak polskim firmom w zwiększaniu eksportu.- Dane z ostatnich miesięcy
wskazują na trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych
cen żywności - mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole
Polska. - W dalszej części roku będą one stopniowo rosły. Pomimo spodziewanego
wzrostu ceny żywności będą na świecie nadal niższe niż w poprzednich
latach.
- Utrzymujące się niskie światowe ceny żywności są efektem globalnej
nadpodaży - mówi Jakub Olipra. - Oznacza to, że polskim
eksporterom żywności trudniej jest ją sprzedać.
Nie przeszkodzi to jednak w
pobiciu kolejnego rekordu w eksporcie rolno-spożywczym. W 2015 r. zwiększył się
o 7,7 proc. do 23,6 mld euro - podaje resort rolnictwa. W tym roku według
różnych szacunków może pójść w górę od 4 do nawet 10 proc. Michał Koleśnikow,
ekonomista BGŻ BNP Paribas, podkreśla, że dla wyników eksportowych naszej
branży spożywczej kluczowa jest dobra relacja cen do jakości produktów.
Konkurencyjność wynika po części ze słabszego złotego wobec euro i dolara, ale
też ze stosunkowo wysokiej produkcji, szczególnie w przypadku mięsa, mleka i
niektórych rodzajów zbóż.
- W tym roku sprzedaż
zagraniczna będzie napędzana wzrostem przez produkty przetworzone: zbożowe i
słodycze - uważa Marta Skrzypczyk, koordynatorka zespołu analityków sektora
rolno-spożywczego w Banku Zachodnim WBK. - Nadal będzie rósł eksport drobiu i prawdopodobnie
wołowiny. Jest też szansa na ożywienie w mleczarstwie - dodaje.
Więcej w: Rzeczpospolita
11/04/2016
pełna lista aktualności
|