Co Polacy jedzą w pracy?Nie jesteśmy mistrzami zdrowego odżywiania. Blisko połowa z nas pierwszy posiłek zjada dopiero w pracy, a w porze obiadowej najchętniej sięgamy po hamburgera.Ideał według
Instytutu Żywności i Żywienia to spożywanie czterech do pięciu
posiłków dziennie w odstępach nieprzekraczających trzech- czterech godzin.
Ważne, żeby przynajmniej jedna z porcji była podana na ciepło. Dzięki temu mamy
więcej energii do działania, nie czujemy zmęczenia, a nasz mózg jest bardziej
wydajny. Tyle w teorii. Jak wygląda praktyka, dowiadujemy się z ogólnopolskiego
badania przeprowadzonego na zlecenie KFC w pierwszej połowie marca 2016 roku na
grupie 801 osób.
Wynika z niego, że średnio w
ciągu całego dnia pracy zjadamy jedynie dwa posiłki. Ponadto, ponad połowa osób
nie je śniadań w domu. Na lunch w trakcie pracy wybieramy po burgery (44
proc.), następnie nadziewane tortille (40 proc.), kanapki (32 proc.). Na
sałatkę bądź zestaw składający się z ryżu, kurczaka i sałaty stawia kolejno 31
i 29 proc. Zaledwie 20 proc. osób szuka baru mlecznego z tradycyjną zupą,
drugim daniem i deserem. Po wybieranych posiłkach widać również, że część z nas
pracuje w późniejszych godzinach bądź prawie w ogóle nie wychodzi z firmy. Co
dziesiąty z badanych w pracy jadł również podwieczorek i/lub kolację.
W większości przypadków (84
proc.) traktujemy posiłek jako okazję do przerwy od pracy i jadamy go w miejscu
do tego przeznaczonym. Niestety, aż 42 proc. z nas nie zawsze ma taki komfort i
czasem zdarza nam się zjeść posiłek przed komputerem. Dietetycy podkreślają,
żeby najbardziej kalorycznego posiłku jakim jest obiad nie planować na koniec
dnia. Jeżeli wracamy do domu pod wieczór i dopiero wtedy możemy usiąść z
rodziną do stołu, zamiast kotleta z deserem wybierzmy zupę i sałatkę. Zachowany
przyjemność jedzenia z domownikami i równocześnie nie dorobimy się zbędnych
kilogramów.
Więcej w: Gazeta Wyborcza Praca
11/04/2016
pełna lista aktualności
|