Dekret Republiki Czeskiej nr 172/2015 – obowiązek informowania o zamiarze importuNa mocy dekretu nr 172/2015 Republika Czeska nałożyła na czeskich importerów sektora spożywczego obowiązek informowania organów sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Czechach o zamiarze importu wybranych rodzajów środków spożywczych.
Należy podkreślić, iż obowiązek informowania organów
kontrolnych w miejscu przeznaczenia żywności dotyczy zarówno importu produktów
spożywczych z państw trzecich, jak i z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Obligatoryjne notyfikacje dotyczą następujących
artykułów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego:
- świeże
owoce (brzoskwinie i nektarynki, gruszki, jabłka, śliwki, śliwki węgierki,
pomarańcze, banany, wino stołowe),
- świeże
warzywa (cebula i czosnek, marchew i seler, pomidor, papryka, ogórki
sałatkowe, kapusta, kalafior, brokuły),
- wczesne
i późne ziemniaki spożywcze,
- produkty
wytwarzane z winogron na podstawie rozporządzenia nr 1308/2013 oraz wino
stołowe,
- świeże
wino inne niż wino stołowe,
- mak,
- suplementy
diety.
Na 24 godziny przed przywozem w/w produktów
spożywczych importer jest zobligowany do wysłania zgłoszenia przez formularz
dostępny na stronie internetowej http://www.szpi.gov.cz/dovozy-prihlaseni.aspx
W miejscu przeznaczenia, importer winien przedstawić
dokumenty wskazujące na:
- klasę
jakości/gatunek środków rolno-spożywczych,
- wartość
importowanych środków rolno-spożywczych,
- kraj
pochodzenia, nazwę i adres producenta,
- imię i
nazwisko, adres i numer identyfikacyjny odbiorcy środków spożywczych,
- datę
przywozu środków rolno-spożywczych do miejsca przeznaczenia.
Szczegółowe informacje dotyczące w/w obowiązku są
dostępne na stronie internetowej CAFIA (Czech Agriculture and Food Inspection
Authority) http://www.szpi.gov.cz/en/article/notification-of-selected-foodstuffs-pursuant-to-decree-no-172-2015-coll.aspx.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|