Polacy pokochali gastronomię. Padł rekord odwiedzin restauracjiPadł rekord. 41 proc. Polaków przynajmniej raz w tygodniu stołuje się poza domem. W barach i restauracjach wydajemy 33-35 złotych na osobę - informuje "Gazeta Wyborcza".Z rodziną najchętniej wybieramy
się do pizzerii (aż 70 proc. osób jadających poza domem wskazało ten rodzaj
lokalu jako najczęściej odwiedzany).
Na rynku gastronomicznym
pojawiły się nowe formaty, jak kanapkarnie czy food trucki. Bardziej popularny
jest też catering door to door, czyli tzw. diety pudełkowe.
Co lubimy jeść?
Najpopularniejsza jest kuchnia polska (żurek i schabowy). Zaraz za nią kuchnia
włoska (pizza, makarony), a później amerykańska (hamburgery, hot dogi).
Nie korzysta z punktów
gastronomicznych jedna czwarta Polaków. I nie chodzi o pieniądze. Bo tylko 14
proc. tej grupy twierdzi, że omija restauracje nie dlatego, że ich nie stać. Aż
24 proc. przekonuje, że nie chodzi do kucharzy, bo nie smakuje im jedzenie
restauracyjne. Inni mówili z kolei, że gotowe jedzenie jest niezdrowe.
Więcej w "Gazecie Wyborczej".
pełna lista aktualności
|