Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polacy pokochali gastronomię. Padł rekord odwiedzin restauracji
Padł rekord. 41 proc. Polaków przynajmniej raz w tygodniu stołuje się poza domem. W barach i restauracjach wydajemy 33-35 złotych na osobę - informuje "Gazeta Wyborcza".

Z rodziną najchętniej wybieramy się do pizzerii (aż 70 proc. osób jadających poza domem wskazało ten rodzaj lokalu jako najczęściej odwiedzany).


Na rynku gastronomicznym pojawiły się nowe formaty, jak kanapkarnie czy food trucki. Bardziej popularny jest też catering door to door, czyli tzw. diety pudełkowe.


Co lubimy jeść? Najpopularniejsza jest kuchnia polska (żurek i schabowy). Zaraz za nią kuchnia włoska (pizza, makarony), a później amerykańska (hamburgery, hot dogi).


Nie korzysta z punktów gastronomicznych jedna czwarta Polaków. I nie chodzi o pieniądze. Bo tylko 14 proc. tej grupy twierdzi, że omija restauracje nie dlatego, że ich nie stać. Aż 24 proc. przekonuje, że nie chodzi do kucharzy, bo nie smakuje im jedzenie restauracyjne. Inni mówili z kolei, że gotowe jedzenie jest niezdrowe.


Więcej w "Gazecie Wyborczej".



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij