Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polski materiał niszczy bakterie
Nowy materiał z nanocząstkami srebra i miedzi, niszczący bakterie i szkodliwe mikroorganizmy, opracowali polscy naukowcy.

Nowy materiał może wydłużyć czas przechowywania żywności.  Nanocząstki metali szlachetnych to struktury o wielkości od i do 100 nanometrów (nanometr - milionowa część milimetra). Dzięki mikroskopowej wielkości oraz dużej powierzchni oddziaływania, wykazują one właściwości biologiczne już w bardzo małych stężeniach. Szczególnie nanoczastki srebra są jedną z popularnych dróg zwalczania patogennych mikroorganizmów. W ostatnich latach coraz częściej stosuje się je w przemyśle m.in. w preparatach kosmetycznych, produktach chemii gospodarczej. Kolejny sposób ich wykorzystania wymyślili naukowcy z Instytutu Chemii Przemysłowej im. prof. Ignacego Mościckiego w Warszawie. Opracowali opakowania biobójcze zawierające nanoczastki srebra lub miedzi. Z opakowania nanosrebro lub nanomiedź uwalniają się stopniowo, powodując, że służąca do pakowania folia ma właściwości biobójcze. Niektóre bakterie są całkowicie niszczone przez opakowania, w przypadku innych jest to działanie bakteriostatyczne - wskutek działania opakowania liczba bakterii nie powiększa się, a po jakimś czasie wszystkie stają się martwe. Nanosrebro i nanomiedź z powierzchnią opakowania wiążą się chemicznie, a więc nie przenikają do żywności


Więcej w: Rzeczpospolita 6/04/2016

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij