FOOD AUTOMATION, CZYLI WYZWANIA INNOWACJICyfryzacja i optymalizacja produkcji – to temat przewodni specjalistycznej, technicznej, konferencji skierowanej do branży spożywczej, która w zamierzeniu jej twórców ma stać się platformą wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie produkcji spożywczej. Partnerami pierwszej edycji, zostały firmy Siemens, Ater Logic oraz DB Energy.Patronat honorowy nad konferencją objął Jego
Magnificencja Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Jego
Magnificencja Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Konferencję otworzył Andrzej
Gantner – Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności referatem nt.
innowacyjnego przemysłu spożywczego. Prezes wskazał, że innowacyjność
produktowa jest obecnie istotnym czynnikiem rozwoju przedsiębiorstw, nie tylko
warunkującym ich zdolność do skutecznej rywalizacji, lecz również sprzyjającym
pobudzaniu rynku oraz tworzeniu nowego popytu.
- Wbrew
powszechnej opinii procesy rozwoju i wprowadzania nowych produktów nie są
aż tak bardzo ryzykowne dla przedsiębiorstw, lecz odwrotnie, to brak
innowacji produktowych może być zagrożeniem dla nich, mówi Gantner.
- Prognozuje się, że w 2016 r. wartość
eksportu rolno-spożywczego z Polski może się zwiększyć od 2 do 6 proc. i osiągnąć
wartość 25 mld euro.
Za najbardziej interesujące uznano prelekcje oparte na
prezentacji wdrożeń u klientów końcowych: w firmie Apostels i Marijampolės Pieno
(omówione przez Łukasza Tomporowskiego i Tomasza Prusinowskiego z firmy Ater Logic)
oraz w słodowni Soufflet (przedstawionej przez Konrada Musiała z firmy
Soufflet). Goście docenili także wystąpienie Piotra Danielskiego z firmy DB
Energy, na temat audytu efektywności energetycznej. Prelegent opisał zagadnienia
związane ze zmianami w ustawodawstwie w zakresie efektywności
energetycznej, dyrektywy EED i możliwości pozyskania środków systemowych
(białych certyfikatów) w ramach realizacji inwestycji służących poprawie
efektywności energetycznej.
Partnerem strategicznym wydarzenia została firma
Siemens.
- Specyfika
produkcji żywności sprawia, że automatyzacja w tej branży nie należy do
łatwych. Przede wszystkim mamy do czynienia z dużą, niespotykaną w innych
przemysłach różnorodnością wykorzystywanych surowców. Różnią się one między
sobą pod wieloma względami: kształtu, wagi, konsystencji, struktury i
wielkości. W efekcie zastosowanie jednakowych rozwiązań do poszczególnych
etapów przetwórstwa praktycznie nie jest możliwe, mówi Łukasz Otta z firmy
Siemens, pomysłodawca konferencji. - W tych
okolicznościach za cel konferencji postawiono wskazać dobre praktyki, które świadczą
za tym, że zmiany w kierunku automatyzacji produkcji nie tylko są
potrzebne i możliwe, ale dają wymierny efekt – zarówno pod kątem optymalizacji
czasu pracy oraz dostarczenia produktu na rynek, jak i kosztów.
Patronat nad wydarzeniem objęły takie instytucje jak: Instytut
Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajowa Izba Gospodarcza
Przemysłu Spożywczego i Opakowań, Polska Federacja Producentów Żywności
Związek Pracodawców, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw,
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Polskie Stowarzyszenie Producentów
Oleju.
- Podczas dwóch dni konferencji, goście mieli
możliwość odbycia konsultacji eksperckich z inżynierami z różnych dywizji
naszej organizacji, mówi Cezary
Mychlewicz z firmy Siemens. – W oparciu o
nasze doświadczenia i realizacje, do dyspozycji były takie obszary rozmów jak:
factory automation, pomiary procesów, transmisja danych czy rozproszone systemy
sterowania. Nasi eksperci w formule
indywidualnych konsultacji zaprezentowali rozwiązania wspierające nowoczesną
produkcję: TIA Portal, PCS7 czy COMOS, dodaje.
Partnerem Głównym
Konferencji była firma ATER Logic.
Partnerem Merytorycznym DB Energy. Partnerami Konferencji były Zakłady Kablowe
Bitner, Lapp Kabel oraz Schulz Infoprod. Wydarzenie odbyło się w dniach 17-18.03.2016
w Ciechocinku.
Dalszych
informacji udziela:
Aleksandra Szafraniec
Omega Communication
tel. (22) 854 16 29
e-mail: aszafraniec@communication.pl
pełna lista aktualności
|