Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rząd pracuje nad ustawą zapobiegającą marnowaniu żywności
Rząd pracuje nad ustawą, która umożliwi producentom i sprzedawcom przekazywanie niepotrzebnej żywności na rzecz organizacji pomagającym osobom ubogim i w potrzebie – poinformowała premier Beata Szydło.

Premier, która w poniedziałek odwiedziła punkt socjalny Caritas Archidiecezji Krakowskiej, powiedziała dziennikarzom, że ustawa, wzorowana na rozwiązaniach stosowanych już w innych krajach europejskich, zostanie wprowadzona w „najbliższym czasie”. Obecnie trwają prace nad jej założeniami.

 

„Postanowiliśmy przygotować projekt ustawy, która wyjdzie naprzeciw wspieraniu osób potrzebujących, a jednocześnie będzie ustawą, która ograniczy marnowanie żywności w Polsce” - zapowiedziała szefowa rządu. Według niej przygotowywane rozwiązanie ustawowe umożliwi producentom i sprzedawcom żywności przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pozarządowym, instytucjom pomocy społecznej czy samorządom, w celu jej dalszego rozdystrybuowania wśród osób ubogich i potrzebujących pomocy. Obecnie – zaznaczyła premier – taka żywność często jest marnowana i utylizowana.

 

Źródło: biznes.onet.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij