Działania WHO i FAO związane z opornością mikrobiologicznąW dniu 29 lutego 2016 r. w siedzibie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) odbyły się konsultacje na temat opcji ustanowienia ogólnych ram walki z opornością mikrobiologiczną (antimicrobial resistance - AMR). Wspomniane konsultacje wynikają z przyjętej w maju 2015 r. rezolucji WHA 68.7, w której zatwierdzono ogólny plan działań związanych z AMR.
Oporność mikrobiologiczna jest między innymi
efektem nieuzasadnionego leczenia ludzi antybiotykami oraz nadużywania
antybiotyków w hodowli zwierząt, w tym stosowania ich jako składników pasz. AMR
stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi; jest też problemem
związanym z bezpieczeństwem żywności. Patogeny uodpornione na działanie
antybiotyków uniemożliwiają skuteczną kurację i zwiększają prawdopodobieństwo
występowania i ostrości przebiegu chorób.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO opracowała
do tej pory dwa dokumenty związane z zapobieganiem AMR: Kodeks
praktyki w celu zminimalizowania i powstrzymania oporności
mikrobiologicznej (CAC/RCP 61-2005) oraz Wytyczne dla analizy ryzyka
oporności mikrobiologicznej związanej z żywnością (CAC/GL 77-2011).
Dokumenty zostały opublikowane w formie broszury
na stronie http://www.fao.org/3/a-i4296t.pdf
W 2015 r. odbyły się konsultacje w państwach
członkowskich Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dotyczące ewentualnej
potrzeby rewizji tych dokumentów. Powyższa inicjatywa związana była między
innymi z kontrowersyjną propozycją przyjęcia najwyższych dopuszczalnych
poziomów pozostałości rekombinowanej somatotropiny bydlęcej.
Więcej informacji na temat oporności
mikrobiologicznej znaleźć można na stronach WHO ttp://www.who.int/phi/news/consultation_stewardship-framework/en/ i
FAO http://www.fao.org/antimicrobial-resistance/en/.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|