Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt. „Składniki żywności – aktualne wymagania prawne”Aktualne wymagania prawne w zakresie składników produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 3 marca 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.W konferencji wzięło udział prawie
140 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny
PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast prowadziła
ją Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.
Część merytoryczną konferencji
rozpoczęła pani Dorota Krzyżanowska
z Biura Kontroli Jakości Handlowej
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W
prezentacji pt. „Zasady informowania
konsumentów o składnikach żywności” prelegentka omówiła przepisy
dotyczące podawania informacji o składzie żywności wynikające z rozporządzenia
nr 1169/2011. Dzięki wystąpieniu pani Krzyżanowskiej
uczestnicy konferencji zapoznali się również z przykładami
nieprawidłowości dotyczących podawania informacji o składzie żywności
stwierdzanych podczas kontroli IJHARS.
Kolejną prezentację pt. „Dodatki do żywności i enzymy – status prac
legislacyjnych i ostatnie zmiany przepisów” omówiła pani Joanna
Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia
Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny. Prelegentka przedstawiła szczegółowo zmiany załącznika II rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. W trakcie prezentacji zostało
wskazane, na co powinni zwracać uwagę producenci środków spożywczych stosujący
dodatki w kontekście kryteriów czystości dodatków do żywności. Ponadto,
uczestnicy konferencji zapoznali się ze
statusem prac nad przewodnikiem Komisji Europejskiej w sprawie zasady
przenoszenia „carry over”, unijnym wykazem enzymów i statusem przeglądu EFSA w
zakresie bezpieczeństwa dodatków i enzymów. Pani Gajda omówiła również zasady
stosowania i znakowania enzymów w środkach spożywczych.
W swojej drugiej prezentacji pt. „Aromaty do żywności – wymagania i zmiany
prawne” pani Gajda przedstawiła wykaz substancji aromatycznych wraz z podkreśleniem
kwestii ich bezpieczeństwa. Ponadto, omówione zostały zasady stosowania aromatów
i ograniczenia ich stosowania w żywności. W trakcie wystąpienia został także
zaprezentowany status prac Komisji Europejskiej nad przewodnikiem w sprawie znakowania
aromatów na etykietach środków spożywczych.
Następnie pani Beata Przygoda z
Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła prezentację „Składniki odżywcze w
produktach spożywczych – określanie zwartości do celów znakowania”. W trakcie
swojego wystąpienia pani Przygoda omówiła podstawy prawne dot. określania
zawartości składników odżywczych, stosowane przeliczniki, jak również źródła
danych do obliczania zawartości składników odżywczych. Wyjaśnione
zostały także sposoby obliczania zawartości
składników odżywczych wraz z dopuszczalnymi odchyleniami oraz sposoby deklarowania ich na opakowaniach.
Prezentację „Nowa żywność jako składnik środka spożywczego”
omówiła pani Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons. W trakcie
wystąpienia została omówiona definicja nowej żywności oraz katalog nowej
żywności i zasady stosowania produktów z katalogu. Pani mecenas wyjaśniła także czy konieczne są dodatkowe
rejestracje na poziomie kraju członkowskiego, jakie są ograniczenia stosowania
oraz jakie są warunki decyzji Komisji Europejskiej. Ponadto, uczestnicy
seminarium dowiedzieli się, jak rozpoznać, czy dany składnik jest nową
żywnością i w związku z tym wymaga uzyskania unijnego dopuszczenia i wpisania
do katalogu.
Ostatnim wystąpieniem, które
zamknęło konferencję była prezentacja pani Małgorzaty Krzepkowskiej
reprezentującej J.S. Hamilton Poland S.A.
pt. „Ilościowa zawartość składników w produktach spożywczych – QUID”.
Prelegentka przypomniała podstawy prawne w zakresie podawania informacji QUID.
Pani Krzepkowska na przykładach przedstawiła również zasady określania
zawartości składników w środkach spożywczych do celów informowania QUID oraz
omówiła wyłączenia z QUID.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
- BÜCHI
Labortechnik
- Bureau
Veritas Polska Sp. z o.o.
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria
DENTONS
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
- System Gwarantowanej Jakości
Żywności „QAFP”
- Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
-
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Od lewej: Dorota Kozłowska – PFPŻ ZP, Dorota Krzyżanowska - IJHARS, Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
| | Dorota Krzyżanowska - Biuro Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
| | Joanna Gajda-Wyrębek - Zakład Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH |
| | Beata Przygoda - Instytut Żywności i Żywienia |
|
| Marlena Żarnecka - kancelaria Dentons |
| | Małgorzata Krzepkowska - J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
pełna lista aktualności
|