„Better food for better health”W dniu 16/02/2016 r. w Parlamencie Europejskiej odbyło się spotkanie dyskusyjne „Better food for better health” współorganizowane przez wiceprzewodniczącą Parlamentu Europejskiego - Poseł Mairead McGuinness oraz Poseł Biljanę Borzan we współpracy z Holenderską Prezydencją w UE.Spotkanie poświęcone było możliwościom
podejmowania działań reformulacyjnych - tj. działań w zakresie zmiany składu
produktów żywnościowych pod kątem ograniczenia zawartości soli, cukru, kwasów
tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans, a także
ograniczenia kaloryczności produktów. Spotkanie odbyło się przy udziale szeregu
interesariuszy – m.in. przedstawicieli Światowej Organizacji Zdrowia, Komisji Europejskiej
(Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności DG SANTE),
organizacji konsumenckich (BEUC), a także organizacji przemysłu żywnościowego
FoodDrinkEurope oraz organizacji handlu i dystrybucji - EuroCommerce. W
spotkaniu uczestniczyło również PFPŻ ZP, które złożyło pisemne zapytanie czy w związku z ograniczeniami w zakresie reformulacji w niektórych branżach, działanie polegające na zmniejszaniu porcji nie byłoby bardziej skuteczne.
Celem spotkania
było omówienie bieżącej sytuacji oraz identyfikacji wyzwań dotyczących działań
reformulacyjnych. Inicjatywy podejmowane przez przemysł żywnościowy w tym
obszarze mogą być jednym z elementów wpływających na ograniczenie częstotliwości występowania chorób związanych z nieprawidłowym stylem życia. Niemniej jednak,
należy pamiętać że tego typu działaniom musi towarzyszyć edukacja konsumentów,
a działania reformulacyjne powinny być prowadzone stopniowo – aby zapewnić
akceptację smakową nowych produktów.
Od lewej:
- Dr Roberto Bertollini – Chief Scientist and WHO
representative to the European Union
- Biljana Borzan – MEP, S&D -www.europarl.europa.eu/meps/en/112748/BILJANA_BORZAN_home.html
- Angelique Berg – Director General, Ministry of Health,
Welfare and Sports, the Netherlands EU Presidency
- Dr Joao Breda – Senior Technical Officer, WHO
Uczestnicy panelu dyskusyjnego – od lewej:
- Dirk Jacobs – Deputy Director General, Director of Consumer
Policy, Nutrition and Health Issues, FoodDrinkEurope
- Ilaria Passarani – Head of the Food and Health Department,
BEUC
- Dr Roberto Bertollini – Chief Scientist and WHO
representative to the European Union
- Mairead McGuiness – MEP, Chrześcijańscy Demokraci www.europarl.europa.eu/meps/en/28115/MAIREAD_MCGUINNESS_home.html
- Susanne Logstrup – Director, European Heart Network
- Martin Seychell – Deputy Director General, European
Commission, Directorate General for Health and Food Safety
- Marina Valverde Lopez – Adviser, Food, Nutrition &
Health, EuroCommerce
pełna lista aktualności
|