Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
„Better food for better health”
W dniu 16/02/2016 r. w Parlamencie Europejskiej odbyło się spotkanie dyskusyjne „Better food for better health” współorganizowane przez wiceprzewodniczącą Parlamentu Europejskiego - Poseł Mairead McGuinness oraz Poseł Biljanę Borzan we współpracy z Holenderską Prezydencją w UE.

Spotkanie poświęcone było możliwościom podejmowania działań reformulacyjnych - tj. działań w zakresie zmiany składu produktów żywnościowych pod kątem ograniczenia zawartości soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans, a także ograniczenia kaloryczności produktów. Spotkanie odbyło się przy udziale szeregu interesariuszy – m.in. przedstawicieli Światowej Organizacji Zdrowia, Komisji Europejskiej (Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności DG SANTE), organizacji konsumenckich (BEUC), a także organizacji przemysłu żywnościowego FoodDrinkEurope oraz organizacji handlu i dystrybucji - EuroCommerce. W spotkaniu uczestniczyło również PFPŻ ZP, które złożyło pisemne zapytanie czy w związku z ograniczeniami w zakresie reformulacji w niektórych branżach, działanie polegające na zmniejszaniu porcji nie byłoby bardziej skuteczne.

 

Celem spotkania było omówienie bieżącej sytuacji oraz identyfikacji wyzwań dotyczących działań reformulacyjnych. Inicjatywy podejmowane przez przemysł żywnościowy w tym obszarze mogą być jednym z elementów wpływających na ograniczenie częstotliwości występowania chorób związanych z nieprawidłowym stylem życia. Niemniej jednak, należy pamiętać że tego typu działaniom musi towarzyszyć edukacja konsumentów, a działania reformulacyjne powinny być prowadzone stopniowo – aby zapewnić akceptację smakową nowych produktów.



1

Od lewej:

  • Dr Roberto Bertollini – Chief Scientist and WHO representative to the European Union
  • Biljana Borzan – MEP, S&D -www.europarl.europa.eu/meps/en/112748/BILJANA_BORZAN_home.html
  • Angelique Berg – Director General, Ministry of Health, Welfare and Sports, the Netherlands EU Presidency
  • Dr Joao Breda – Senior Technical Officer, WHO

 


2

Uczestnicy panelu dyskusyjnego – od lewej:

  • Dirk Jacobs – Deputy Director General, Director of Consumer Policy, Nutrition and Health Issues, FoodDrinkEurope
  • Ilaria Passarani – Head of the Food and Health Department, BEUC
  • Dr Roberto Bertollini – Chief Scientist and WHO representative to the European Union
  • Mairead McGuiness – MEP, Chrześcijańscy Demokraci www.europarl.europa.eu/meps/en/28115/MAIREAD_MCGUINNESS_home.html
  • Susanne Logstrup – Director, European Heart Network
  • Martin Seychell – Deputy Director General, European Commission, Directorate General for Health and Food Safety
  • Marina Valverde Lopez – Adviser, Food, Nutrition & Health, EuroCommerce

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij