Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności na świecie w grudniu 2015 r. odnotowały dalszy spadek
W porównaniu z grudniem 2014 r. ceny żywności były o 17,1% niższe.

W grudniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 154,1 pkt i wobec zmienionego indeksu z listopada obniżył się o 1% (1,5 pp.) – podała agencja FAMMU/FAPA. 


Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku 2015 r., a od listopada ceny ponownie obniżają się. 


Głównymi czynnikami, które miały wpływ na spadek cen żywności w ubiegłym roku były wysoka podaż surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego.  


Więcej informacji: FAMMU/FAPA 11.01.2016



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij