Trudniej o wyższe marże w branży spożywczejKolejne przejęcia i fuzje, rekordowy eksport oraz rosnąca presja cenowa ze strony marketów - tego można się spodziewać w 2016 r.W nowym roku
możemy spodziewać się dalszej konsolidacji branży spożywczej, szczególnie w
przemysłach mięsnym i mleczarskim, gdzie nadal jest duże rozdrobnienie. Dodatkowy
bodźcem do decyzji o fuzjach i przejęciach mogą być topniejące marże – podaje Rzeczpospolita.
Marże
przetwórców mogą w 2016 r. skurczyć się dodatkowo z powodu planowanego przez
rząd PIS podatku od sieci handlowych, który będzie najprawdopodobniej przerzucony
na dostawców i konsumentów.
Ponadto, w
2016 r. niektóre polskie spółki ze względu na silną pozycję gotówkową mogą
szukać okazji do zakupów za granicą.
Rok 2016 powinien
także przynieść dalszy wzrost eksportu. Będą sprzyjały temu przewagi cenowe,
korzystny kurs złotego do euro, a także poprawiająca się sytuacja gospodarcza
głównych odbiorców, w tym krajów unijnych - zakłada Instytut Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGZ). Z jego szacunków wynika, że po
raz pierwszy w historii wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski zbliży się
do 24 mld euro. Polskie firmy mogą być bardziej aktywne poza UE, głównie w Azji
i Afryce.
Więcej w:
Rzeczpospolita 28.12.2015
pełna lista aktualności
|