Jedynie holistyczne podejście do prewencji nadwagi i otyłości oparte na edukacji i promocji aktywności fizycznej może przynieść trwałe rezultatyMinisterstwo Zdrowia kończy dziś konsultacje publiczne projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.Zdaniem PFPŻ ZP przewlekłe choroby niezakaźne,
do których możemy zaliczyć między innymi nadwagę i otyłość, stanowią złożony,
wieloczynnikowy problem społeczny, któremu przeciwdziałać można jedynie poprzez
holistyczne podejście, uwzględniające podejmowanie działań w wielu obszarach i
przy zaangażowaniu szerokiego grona interesariuszy reprezentujących zarówno środowisko
naukowe, administrację publiczną jak i sektor prywatny. Tego typu podejście,
bazujące na partnerstwie publiczno-prywatnym jest również rekomendowane na
poziomie Unii Europejskiej – zarówno przez Komisję Europejską, jak i Europejską
Platformę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
Dieta i styl życia stanowią zbyt złożone
kwestie, by można było na nie wpływać sztywnymi środkami, zwłaszcza gdy
kategorie żywności wybiera się arbitralnie. Jak wynika z doświadczeń z
innych krajów Europy, działania zmierzające do ograniczenia dostępności pewnych
kategorii produktów nie mają znaczącego wpływu na spadek wskaźników nadwagi i
otyłości konsumentów, co przejawia się sukcesywnym wycofywaniem się
poszczególnych krajów z tego typu działań. Na podkreślenie zasługuje również
fakt, że tego typu działania mogą doprowadzić do naruszenia zasad konkurencji
oraz zasady równości warunków funkcjonowania przedsiębiorstw na rynku, co
znajduje swoje odzwierciedlenie z sukcesywnego wycofywania się z tego typu
obciążeń fiskalnych przez poszczególne kraje UE.
Przemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w
licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów w
rozwoju niezakaźnych chorób cywilizacyjnych i poprawy stanu zdrowotnego
społeczeństwa. Jednym z działań jest Ogólnopolski Program Edukacyjny
„Trzymaj Formę!”, realizowany już od ośmiu lat przez Polską Federację
Producentów Żywności Związek Pracodawców wspólnie z Głównym Inspektorem
Sanitarnym i Państwową Inspekcją Sanitarną. PFPŻ ZP
bardzo docenia fakt wyróżnienia tego programu poprzez przyjęcie, iż przy realizacji zadań
wpisujących się w cel operacyjny jakim jest Narodowy Program Profilaktyki
Nadwagi i Otyłości będzie korzystać się z jego doświadczeń.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|