Najwięcej naszego jedzenia konsumują NiemcyEksport polskiej żywności bije rekordy głównie dzięki wzrostowi jej sprzedaży w UE.W pierwszych trzech kwartałach
tego roku eksport artykułów rolno-spożywczych osiągnął wartość 17,3 mld euro -
wynika z danych resortu gospodarki. To o ponad 1,2 mld euro i 7,6 proc. więcej
niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Ten wzrost to przede wszystkim efekt
rosnącej sprzedaży w UE eksport do krajów Wspólnoty, który wzrósł o 1,4 mld euro i
10,9 proc.
W efekcie udział UE w naszym eksporcie produktów rolno-spożywczych
zwiększył się o 2,4 pkt proc. do prawie 82 proc. Na liście największych
odbiorców polskiej żywności znajdują się kraje Unii.
- Eksport
żywności do UE rośnie, ponieważ jej cena jest odpowiednia do jakości. Dzięki
dobrym połączeniom komunikacyjnym relatywnie tania jest też logistyka. Ponadto
sprzyja nam brak barier na wspólnym rynku. Ważne jest również to, że
polska żywność jest na tym rynku od wielu lat i ma tam dobrą
reputację - ocenia dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności
Andrzej Gantner.
Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna
8.12.2015
pełna lista aktualności
|