Statystyczny Polak zjada rocznie 38 kg wieprzowiny, 25 kg drobiu i 2 kg wołowinyKonsumpcja wołowiny w Polsce jest niska - to jedynie około 2 kg na osobę - mówi PAP prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński.Pod koniec lat
dziewięćdziesiątych spożycie wołowiny wynosiło ok. 17 kg na osobę rocznie, ale
tylko dlatego, że wołowina była stosowana w przetwórstwie jako dodatek do
kiełbas czy wędlin. Teraz wołowinę zastępuje się mięsem drobiowym. Jeżeli
chodzi o spożycie kulinarne, jest ono niskie, bo wołowina jest najdroższym
mięsem i jest trudniejsza w przygotowaniu - wyjaśnia Choiński.
Powołuje się on na badania, z
których wynika, że obecnie spożywane mięso wieprzowe znacznie różni się od
tego, jakie jedliśmy 20-30 lat temu. "Mamy najnowsze badania, są one
zupełnie inne niż dla mięsa, które jedliśmy 20-30 lat temu. To mięso, które
jemy dzisiaj jest zdecydowanie bardziej chude, zawiera mniej tłuszczu, sodu, ma
lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Zawiera duże ilości witaminy B12 i
żelaza, które jest niezbędne dla organizmu - wyliczał Choiński.
Choiński podkreślił też, że
wołowina ma niską zawartość tłuszczu i sporo żelaza. Jak mówił, 100 g mięsa
czerwonego zawiera tyle przyswajalnego żelaza co 25 kg szpinaku. "Być może
codzienne spożywanie mięsa nie jest wskazane, ale to odnosi się też do innych
produktów. Dieta musi być zróżnicowana" - dodaje.
Niedawno Światowa Organizacja
Zdrowia (WHO) opublikowała raport, który wskazuje, że spożywanie wędlin oraz
mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) zwiększa ryzyko powstania raka jelita
grubego, trzustki i prostaty. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem
działająca w strukturach WHO, na liście czynników rakotwórczych umieściła
wędliny obok papierosów, azbestu i spalin.
Choiński, odnosząc się do tego
raportu ocenił, że dotyczy on nie tyle samego mięsa, a pewnych substancji,
które mogą być używane przy jego przetwarzaniu na przykład podczas
konserwowania czy wędzenia wędlin.
Związek Polskie Mięso jest
organizacją reprezentującą interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów,
działających w obrębie branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie
ich działalności wytwórczej, handlowej i usługowej, w szczególności wobec
organów państwowych. Członkami tej organizacji są m.in takie firmy jak: Animex,
Danish Crown, Duda, Olewnik, Łuków, Skiba. Związek Polskie Mięso jest także
członkiem PFPŻ ZP.
Źródło: PAP 2.12.2015
pełna lista aktualności
|