Ciastka, które lecząPolski zespół naukowców opracował produkty spożywcze, które pomagają w walce z chorobami. Niedługo trafią na sklepowe półki - podaje Newsweek.Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu we współpracy z zespołami z pięciu innych uczelni
pracowali nad rewolucyjnym rozwiązaniem od 2010 roku. W ramach projektu
„Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach
prozdrowotnych" opracowali produkty, które nie tylko zaspokajają głód i
dostarczają energii oraz składników odżywczych, ale też zapobiegają kilku
powszechnym schorzeniom. Badacze ukierunkowali poszczególne produkty na walkę
lub profilaktykę związaną z konkretnymi dolegliwościami: - Wybraliśmy cztery jednostki
chorobowe, na których się skupiliśmy. Nasze typy wynikały przede wszystkim z
zapotrzebowania środowiska medycznego - tłumaczy kierownik projektu, prof. dr
hab. Józef Korczak. I tak na przykład chrupki kukurydziane pomagają przy
nadciśnieniu, ciastka poprawiają stan zdrowia chorych na cukrzycę, kisiel
owocowy przyczynia się do utraty wagi przez osoby otyłe, a pasztet pomaga przy
anemii spowodowanej stanami zapalnymi jelit. Żywność jest bowiem
wzbogacana o aktywne składniki pozyskane z surowców roślinnych.
Więcej w: Newsweek 30/11/2015
pełna lista aktualności
|