Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unia zmienia procedury wprowadzania nowej żywności na rynek. Chce zwiększyć poziom innowacyjności sektora spożywczego
Komisja Europejska (KE) wydała rozporządzenie dotyczące tzw. nowej żywności, czyli produktów, które — według definicji — nie były spożywane w Unii Europejskiej (UE) na dużą skalę przed majem 1997 r. (data wejścia w życie pierwszego rozporządzenia w tej sprawie).

Zapisy sprzed blisko 20 lat przestały odpowiadać rynkowym wymogom, obecnemu poziomowi wiedzy o żywieniu i technologiom produkcji. Ich wznowiona wersja ma m.in. skrócić czas rozpatrywania wniosków o zezwolenie na nową żywność; obecnie procedura trwa średnio 3,5 roku. Pozwala tym samym na szybsze wprowadzenie produktów na rynek.


Pod uwagę zostało wzięte bezpieczeństwo nowej żywności. Naukowej oceny ryzyka jej stosowania będzie dokonywać Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Zezwolenie będzie trzeba uzyskać przed zastosowaniem w żywności nanomateriałów, czyli materiałów lub substancji wytwarzanych na poziomie atomów i cząsteczek. Również ich bezpieczeństwo oceni EFSA.


W przepisach mowa jest także o owadach jako produktach spożywczych. Definicją „nowej żywności” objęto całe owady; wcześniej mowa była jedynie o składnikach żywności pochodzenia odzwierzęcego, w tym o odnóżach, skrzydłach, głowach owadów.
Otrzymanie zezwolenia UE na wprowadzenie danego produktu do obrotu będzie oznaczać możliwość prowadzenia jego sprzedaży we wszystkich państwach członkowskich. Jednak każde państwo — jeśli mimo wszystko uzna dany produkt za niebezpieczny dla zdrowia publicznego — będzie mogło zawiesić lub czasowo ograniczyć sprzedaż produktu.


Nowe przepisy zaczną obowiązywać w dwa lata po wejściu w życie rozporządzenia, w praktyce pod koniec 2017 r. 



PFPZ/Puls Biznesu/ksem



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij