Polski eksport żywności hamowany przez działania protekcjonistyczneRaport PwC analizuje bariery pozataryfowe dla polskich eksporterów w UE.Mięso i drób to w ostatnich
latach flagowe produkty eksportu polskiej żywności. Przyczyniły się one do 29%
wzrostu, a ich obecny (rok 2014) udział w całkowitym eksporcie żywności wynosi
25%. Udział polskiego eksportu w całkowitym handlu mięsem i drobiem wewnątrz UE
wzrósł z 5,2% do 8,5% w roku 2014, dla produktów rybnych z 5,1% do 6,9%, dla
kawy, herbaty i przypraw z 3,6% do 6,2% i dla roślin zbożowych z 2,7% do 5,1%.
Sukces tej skali nie mógł
pozostać niezauważony zarówno przez lokalnych producentów żywności, jak i
konkurencję z państw trzecich na głównych rynkach UE. Wynikiem tego jest
rosnący nacisk wywierany na polskich eksporterów i/lub lokalnych importerów w
państwach docelowych. Przejawem tego jest rosnąca liczba oraz sztywność barier
pozataryfowych (głównie administracyjnych) i/lub kampanie prasowe o negatywnym
wydźwięku przeciwko importowi żywności.
Według eksporterów polskiej
żywności, Czechy, Niemcy i Zjednoczone Królestwo to trzy państwa o najwyższym
wskaźniku występowania barier pozataryfowych. Czechy i Niemcy to także państwa,
w których bariery oceniane są jako najsztywniejsze. Częstość występowania
barier pozataryfowych najbardziej dynamicznie rośnie ostatnio na Słowacji.
Węgry, Irlandia i Francja również wymieniane są wśród państw o rosnącym nasileniu
problemów. Polscy eksporterzy szacują, że ponad 30% produktów eksportowanych do
państw UE stawiających bariery importowe, spotyka się z dyskryminacją. Średnio
na ich pokonanie potrzeba więcej niż 4 dni robocze. Powstałe w wyniku
dodatkowych działań koszty szacuje się na około 4% całkowitej wartości
eksportu.
Więcej informacji w
raporcie: http://bit.ly/BarieryPozataryfowe
pełna lista aktualności
|