Żywność tańsza niż przed rokiemCukier i produkty mleczne mocno w górę. Indeks światowych cen żywności FAO wzrósł w październiku o 3,9 proc. w stosunku do września 2015 r. i wyniósł 162 pkt. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe.Indeks FAO
spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż żywności.
Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br. W październiku br.
podrożał znacznie cukier (+17,2 proc.), artykuły mleczarskie (+9,4 proc.),
oleje roślinne (+6,2 proc.) oraz zboża (+1,7 proc.).
Ceny mięsa były stabilne, indeks w październiku nieznacznie obniżył się (o 0,3
proc.), od marca br. zmienił się w niewielkim stopniu. Notowania mięsa są
obecnie prawie o 20 proc. niższe niż przed rokiem.
Światowe ceny zbóż wzrosły w październiku, głównie pszenicy i kukurydzy.
Pszenica podrożała na skutek obaw dotyczących wpływu suszy na uprawy ozime w
niektórych krajach oraz pogorszenie prognoz zbiorów w Australii. Kukurydza zaś
podrożała ze względu na niższy poziom sprzedaży przez amerykańskich
producentów. Zboża są obecnie jeszcze o 12 proc. tańsze niż we październiku
2014 r.
Polska Federacja Producentów Żywności/pap/ksem/
pełna lista aktualności
|