Prognozy FAO światowej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2015 r.Według raportu FAO z października br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 318,8 mln ton. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (o 1,5%) oraz wieprzowego (o 1,3%).Wzrost produkcji mięsa wołowego,
a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3%
oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone
oraz Rosja. W 2015 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,5 mln ton mięsa
(9,6% produkcji), tj. o 0,6% mniej niż w 2014 r. Zwiększy się jedynie handel
mięsem wołowym (+0,5%), spadnie zaś wszystkimi pozostałymi gatunkami mięsa.
Najwięcej do światowego handlu trafi mięsa drobiowego (12,6 mln ton), a ponadto
wołowiny (9,7 mln ton), wieprzowiny (7,0 mln ton) oraz mięsa owczego i koziego
(1,0 mln ton). Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,1% do 317,7 mln ton,
natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4
kg/osobę (wzrost o 0,1%). Spożycie ogółem mięsa w krajach rozwijających się
zwiększy się o 0,6% do 200,2 mln ton, natomiast w krajach rozwiniętych wzrośnie
o 1,9% do 117,5 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.:
FAO Food Ootlook, październik 2014 r.
pełna lista aktualności
|