Nowe zasady sprzedaży bezpośredniejDnia 26.10.2015 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703).
Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. uchylając w tym
dniu obecnie obowiązujące w tym zakresie przepisy tj. rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań
weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych
do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).
Nowo opublikowane rozporządzenie reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych
przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości nieprzetworzonych produktów
pochodzenia zwierzęcego tj. małych ilości surowców pochodzenia zwierzęcego,
mięsa z drobiu i zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym, zwierzyny
łownej lub mięsa zwierząt łownych celem ich sprzedaży konsumentom
końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym, które bezpośrednio zaopatrują
konsumenta końcowego.
Rozporządzenie to wprowadza szereg ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i
pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia
zwierzęcego w stosunku do wymagań weterynaryjnych obecnie
obowiązujących w tym zakresie, np. poprzez wprowadzenie możliwości
przekroczenia wielkości sprzedaży bezpośredniej przez podmiot w danym tygodniu
czy też wprowadzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej jaj z
gospodarstwa oraz zniesienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia dotyczącego
obszaru sprzedaży bezpośredniej w przypadku sprzedaży podczas wystaw, festynów,
targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów, tj.
wprowadzenie możliwości sprzedaży podczas takich imprez na terytorium całego
kraju.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|