Parlament Europejski upraszcza przepisy dotyczące nowej żywnościW środę 28 października br. Parlament Europejskim przyjął nowe zasady, które uproszczą autoryzację w Unii Europejskiej nowej żywności.
Przepisy mają zapewnić bezpieczeństwo żywności i ochronę zdrowia
publicznego bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności w przemyśle spożywczym.
Za
przyjęciem nowych przepisów głosowało 359 posłów, przeciw było 202, a
wstrzymało się 127 posłów.
Dotychczasowe
przepisy dotyczące nowej żywności pochodzą z 1997 roku. Od tego czasu pojawiły
się nowe surowce, półprodukty i technologie wytwarzania żywności. Nowelizacja
prawa była więc potrzebna ze względu na postęp naukowo-techniczny.
Nowa żywność
to nowe produkty lub nowe składniki żywności, które do tej pory nie były w
znacznym stopniu wykorzystywane w UE do spożycia przez ludzi, są nowe na rynku
albo wywarzane nowymi metodami produkcji niż znane dotąd. Do nowej żywności
zaliczamy m.in. nanomateriały, grzyby, glony, różne rośliny czy barwniki
spożywcze. Należy przy tym podkreślić, że do nowej żywności zalicza się także
produkty tradycyjne pochodzące spoza Unii Europejskiej.
Zgodnie z
uchwalonymi przepisami nowa żywność będzie podlegać jednolitej w całej UE
procedurze oceny bezpieczeństwa i autoryzacji. Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) będzie przeprowadzać ocenę, jeśli uzna, że taka
żywność może mieć wpływ na ludzkie zdrowie.
Posłowie
Parlamentu Europejskiego chcą też by przepisy obejmowały żywność
pochodzącą ze sklonowanych zwierząt (do czasu, kiedy zostanie uchwalone nowe
prawo dotyczące tej kwestii) oraz definicję nanomateriałów i zasady przeprowadzania
testów na zwierzętach.
Przepisy uchwalone
przez Parlament Europejski muszą zostać jeszcze zaaprobowane przez państwa
członkowskie, by mogły wejść w życie.
Źródło: Parlament Europejski
pełna lista aktualności
|