Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola bezpieczeństwa i jakości żywności w łańcuchu spożywczym”Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 29 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.W konferencji wzięło udział ponad 50
przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny
kwartalnika „Food-Lex”, natomiast prowadziła
ją Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.
Część merytoryczną konferencji
rozpoczęła Małgorzata Krzepkowska reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. W prezentacji pt. „Zagrożenia
żywności a zgłoszenia do systemu RASFF” prelegentka przypomniała podstawy
prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz przepisy regulujące system
wczesnego ostrzegania RASFF. Pani Krzepkowska opisała elementy krajowego
systemu RASFF, jak również historię jego powstawania i dane statystyczne
dotyczące liczby zgłoszeń. Dzięki wysłuchaniu prezentacji uczestnicy
konferencji mieli możliwość zapoznania się także ze źródłami zgłoszeń do
systemu RASFF, różnymi rodzajami powiadomień oraz najczęstszymi powodami
zgłoszeń, w tym raportowanymi przez Polskę.
Kolejną prezentację pt. „Kontrola opakowań żywności –
obowiązki przedsiębiorców w zakresie dysponowania dokumentami potwierdzającymi
zgodność z przepisami UE” omówiła Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu
Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Prelegentka przedstawiła szczegółowo cele wystawiania oraz
wymagania w przepisach szczegółowych dla deklaracji zgodności i innych
dokumentów potwierdzających zgodność materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. W trakcie prezentacji zostały również
przedstawione dokumenty uzupełniające dla potrzeb urzędowej kontroli. Ponadto,
omówione zostały obowiązki podmiotów działających na rynku materiałów do
kontaktu z żywnością.
Następnie Marcin Tomasik z Kancelarii Tomasik Jaworski Sp.
p. przedstawił zagadnienie „Kwestionowanie dobrowolnych treści dotyczących
produktu przez organy kontroli”. W trakcie swojego wystąpienia pan Tomasik
omówił granice swobody komunikacyjnej w zakresie dobrowolnych informacji oraz
kompetencje organu w ramach przedmiotowej kontroli. Wyjaśnione zostały także sposoby efektywnego
zarządzania ryzykiem prawnym w przypadku kwestionowania danego oznaczenia.
Prezentację „Zabezpieczenie przed szkodnikami zakładów
spożywczych – nowa norma”
omówił Tadeusz Wojciechowski - Prezes Polskiej Federacji Pest Control. W swojej
prezentacji pan Wojciechowski przedstawił nowe narzędzie bezpieczeństwa
żywności, jakim jest Norma EN 16636:2015 Pest Control. Uczestnicy konferencji zapoznali
się z informacjami dotyczącymi zakresu Normy, stosowanych terminów i definicji,
a także profesjonalnego podejścia do ochrony przed szkodnikami.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była
prezentacja Doroty Kozłowskiej reprezentującej PFPŻ ZP pt. „Zapewnienie
bezpieczeństwa i jakości żywności – nowe wymagania”. W swojej prelekcji pani
Kozłowska omówiła prace nad standardem międzynarodowym Codex Alimentarius w
zakresie kontroli obecności pasożytów. Ponadto, w trakcie wystąpienia zostały przedstawione nowe
uregulowania w zakresie zanieczyszczeń żywności, jak również główne aspekty i
harmonogram trwającej rewizji wytycznych Codex Alimentarius „Ogólne Zasady Higieny Żywności (HACCP)”. Pani
Kozłowska zaprezentowała także projekt wytycznych Komisji Europejskiej
dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności,
obejmujących programy wstępne (PRPs) i procedury oparte na zasadach HACCP, w
tym ułatwienia wdrożenia w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria DENTONS
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- Bilans
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Małgorzata Krzepkowska, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p. |
| | Tadeusz Wojciechowski, Polska Federacja Pest Control. |
|
| Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP |
| | | | |
pełna lista aktualności
|