Wyższa produkcja drobiu w UE i wzrost eksportuProdukcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu tego mięsa poza Wspólnotę - wynika z październikowej prognozy Komisji Europejskiej.Według KE produkcja drobiu w
Unii będzie rosła także w 2016 r. (o 1,1 proc. do 13,8 mln ton), ale dynamika
wzrostu będzie niższa od tegorocznej. Eksperci uważają, że zwiększeniu poziomu
chowu będą sprzyjały relatywnie niskie ceny pasz, dzięki spodziewanym
korzystnym zbiorom.
W pierwszej połowie br. unijna
produkcja drobiu wzrosła wobec tego samego okresu 2014 r. o 3,6 proc., głównie
w nowych państwach członkowskich UE-13 (+10,3 proc.). W Niemczech natomiast
liczba ubojów drobiu nieznacznie obniżyła się (-0,4 proc.).
Komisja przewiduje, że spożycie
drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się o 2,4 proc., a w 2016 r. - o 1,1 proc. do
13,2 mln ton, co oznacza, że przeciętne spożycie na mieszkańca UE wyniesie 25,8
kg rocznie. Przewiduje się, że statystyczny Polak zje w tym roku 29,5 kg mięsa
drobiowego, głównie kurczaków.
Mięso drobiowe będzie nadal
tańsze od mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny), co będzie sprzyjało
zwiększaniu produkcji.
Jak podała Fundacja Programów
Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. unijny
eksport mięsa drobiu wzrósł o 2 proc. Spadek sprzedaży tego mięsa do Rosji
został zrekompensowany wyższym wywozem m.in. na Filipiny, do Beninu, Arabii
Saudyjskiej i Ghany oraz do Chin i do Hongkongu. Rośnie również eksport na
Ukrainę, który w pierwszym półroczu br. sięgnął 27,5 tys. ton.
Według unijnych ekspertów, w tym
roku unijny eksport mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 3,5 proc. do 1,4 mln
ton. Obserwowany jest duży popyt na drób ze strony krajów azjatyckich i
afrykańskich. Np. eksport mięsa drobiu z UE do RPA w pierwszej połowie br.
wyniósł 85 tys. ton.
W 2016 r. spodziewane jest
osłabienie dynamiki unijnego eksportu drobiu do 2 proc. wobec 2015 r. z uwagi
na spodziewany wzrost konkurencyjności dostawców amerykańskich i brazylijskich
na rynkach zagranicznych. USA powrócą prawdopodobnie na światowy rynek z
większym eksportem drobiu po tegorocznej epidemii ptasiej grypy, Brazylia może
zaś zwiększyć udział w rynku chińskim (po zniesieniu embarga na brazylijskie
mięso) i w Arabii Saudyjskiej (zatwierdziła ona nowe brazylijskie zakłady).
UE, choć jest dużym eksporterem
drobiu, także go sprowadza z innych krajów. W pierwszym półroczu br. import
mięsa drobiu do UE wzrósł o 2 proc., a w całym 2015 r. zwiększy się
prawdopodobnie o 1,5 proc. do ok. 830 tys. ton. M.in. UE kupuje kurczaki z
Brazylii i z Ukrainy.
Źródło: PAP 28.10.2015
pełna lista aktualności
|