Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Od 2 listopada ARR zbiera wnioski dotyczące przekazania owoców na cele charytatywne
Producenci owoców i warzyw zainteresowani unijnym wsparciem mogą od 2 listopada 2015 r. składać do Agencji Rynku Rolnego powiadomienia o chęci przekazania swoich produktów na cele charytatywne.

Premier Ewa Kopacz kilka dni temu podpisała stosowne rozporządzenie, które pozwala na uruchomienie takiego mechanizmu. W sierpniu Komisja Europejska przedłużyła wsparcie dla producentów owoców i warzyw, dotkniętych rosyjskim embargiem. Największą pomoc przewidziano dla polskich sadowników, którzy mogą wycofać z rynku za odszkodowaniem ponad 296 tysięcy  ton jabłek i gruszek.



Program wsparcia ma obowiązywać do końca czerwca 2016 roku. W jego ramach polscy rolnicy będą mogli uzyskać rekompensaty za wycofanie z rynku 1 750 ton śliwek i winogron, 31 500 ton pomidorów, marchwi, słodkiej papryki, ogórków i korniszonów oraz 1 900 ton brzoskwiń.



Agencja będzie przyjmowała powiadomienia o zamiarze bezpłatnego przekazania owoców i warzyw na cele społeczne w oddziałach terenowych Agencji do momentu przekroczenia limitów. Jeżeli ilość wniosków przekroczy limit (np. 296 tys. ton dla jabłek i gruszek), nastąpi zakończenie ich przyjmowania i będzie ewentualna redukcja. Ale będzie ona dotyczyła tylko wniosków złożonych w ostatnich pięciu dniach, a nie jak to było w poprzednim roku - wszystkich wniosków. Oznacza to, że należy się spieszyć z dostarczeniem wniosku.



Polska Federacja Producentów Żywności/pap/ksem/



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij