Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polakom nie smakują tanie wędliny
Polscy konsumenci są gotowi wydawać większe pieniądze na kiełbasy i szynki wysokiej jakości. "Rzeczpospolita" informuje jednak, że nie zahamuje to kurczenia się rynku.

- W najbliższych latach popyt na wędliny może maleć o 2-3 proc. rocznie - mówi Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. To oznacza, że nie uda się odwrócić spadkowego trendu w spożyciu szynek i kiełbas, który trwa od 2008 r.


W 2014 r. na przeciętnego Polaka przypadało niespełna 24,4 kg wędlin - wynika z danych GUS. To niemal 1 proc. mniej niż rok wcześniej i aż 15 proc. poniżej poziomu spożycia z 2008 r. Tylko w II kwartale 2015 r. nasze wydatki na wędliny zmalały o 3,1 proc. do ponad 3,6 mld zł - wynika z danych GfK.


Janusz Rodziewicz wyjaśnia, że na popularności tracą głównie wędliny najtańsze. "Ciężar zakupów przesuwa się w stronę wyrobów wyższej jakości" - zwraca uwagę Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


- Polacy wybierają także coraz chętniej wyroby mięsne produkowane bez fosforanów, o obniżonej zawartości soli, bez glutaminianu sodu czy bez glutenu - zaznacza Krzysztof Kania, szef Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin.


Źródło: PAP 27.10.2015



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij