Cypryjska kiełbasa w rejestrze chronionych oznaczeń UEW dn. 20 października br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1864 z dn. 6 października 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Pafitiko Loukaniko”.
Jest to kiełbasa wytwarzana w dystrykcie Pafos na
Cyprze. Do produkcji tej kiełbasy wykorzystuje się siekane mięso wieprzowe z całego
zwierzęcia. Po usunięciu kości i tłuszczu mięso jest mielone i macerowane w
wytrawnym czerwonym winie wyprodukowanym w okolicach Pafos, z dodatkiem soli i
przypraw – zmielonej kolendry, kminu rzymskiego i czarnego pieprzu. Gdy mięso
już dojrzeje, umieszcza się je w naturalnej wieprzowej osłonce. Każdy kawałek
jest tak skręcany, że każdy sznur kiełbasek składa się z 6-10 kawałków. Wiesza
się je do wyschnięcia na 2-3 dni w zamkniętym pomieszczeniu w kontrolowanych
warunkach, przy maksymalnej temperaturze 45 °C i niskiej wilgotności. Kiełbasa „Pafitiko
Loukaniko” swoje cechy charakterystyczne zawdzięcza winu wyprodukowanemu z
lokalnej odmiany winogron Mavro uprawianych na obszarze geograficznym. Ponadto,
dla szczególnych właściwości produktu końcowego duże znaczenie mają bogata
tradycja i fachowa wiedza producentów z dystryktu Pafos.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 20.10.15 (L
275) i 06.06.15 (C 189)
pełna lista aktualności
|