Poznaj się na tłuszczach!Czy tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Które z nich są dobre dla zdrowia? Jak wpleść w dietę „dobre” tłuszcze? To pytania, które zazwyczaj zadają osoby chcące zadbać o zdrowy styl życia lub borykające się z chorobami układu krążenia. Jednak eksperci przekonują, że na rodzaj spożywanego tłuszczu powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Taki też cel przyświeca nowej kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy w zakresie żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.
Deklaracje vs nasza
wiedza
Od tego, jak się odżywiamy zależy nasze zdrowie i kondycja. Panująca
od kilku lat moda na zdrowy styl życia sprawia, że świadoma tej zależności jest
coraz liczniejsza grupa Polaków. Chętniej też deklarujemy nasze przywiązanie do
tego aspektu dbania o siebie. Jak wynika z badania opinii przeprowadzonego w
ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” dla ponad ¼ z nas zdrowe
odżywianie to kluczowy element dbania o własne zdrowie, a blisko 60% Polaków
przyznaje, że w codziennej diecie stara się przestrzegać zasad zdrowego
żywienia.
|
A jak te deklaracje ze strony konsumentów postrzegają eksperci? Rzeczywiście zaczęliśmy coraz częściej
pilnować tego co mamy na talerzu. Bycie ”fit” stało się modne i to zjawisko na
pewno należy zaliczyć do tych pozytywnych. Z mojego doświadczenia wynika jednak,
że deklaracje konsumentów o ich zaangażowaniu w zdrowe żywienie nie zawsze idą w parze z ich rzeczywistą
wiedzą w tym obszarze. Dla przykładu, w tym samym badaniu zapytaliśmy osoby
postrzegające siebie jako te dbające o zdrowe żywienie, które ich zdaniem
produkty są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad 40% respondentów z
tej grupy wskazało na ryby morskie, które przecież są naturalnym źródłem nienasyconych
kwasów Omega 3. Niektóre błędne przekonania żywieniowe krążą wśród konsumentów
od wielu lat i są powielane przez kolejne pokolenia, niezależnie od panujących
trendów żywieniowych. Wiele tego typu stereotypów dotyczy właśnie spożywania
tłuszczów. Dlatego też w ramach kampanii chcemy edukować społeczeństwo na temat tego czym są tłuszcze,
czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla
zdrowia człowieka. Chcemy, żeby Polacy byli bardziej świadomymi konsumentami, żywili się zdrowiej, wybierali mądrzej – komentuje dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia.
To po co nam te
tłuszcze?
W dzisiejszych czasach, kiedy większość z nas wybiera produkty „light”
i chce prezentować smukłą sylwetkę słowo „tłuszcz” zazwyczaj odstrasza. Niepotrzebnie, bo tłuszcz spożywany w odpowiednich ilościach jest jedną
z najważniejszych substancji odżywczych, potrzebnych do życia każdemu
człowiekowi. Warto więc znać podstawowe
fakty na temat tłuszczów[1]:
- Tłuszcze w żywności przeznaczonej dla człowieka
stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Codzienna dieta powinna
dostarczać 25-30% energii z tłuszczów.
- Są także materiałem budulcowym, z którego
organizm człowieka czerpie składniki do budowy własnych komórek, tkanek i
narządów.
- Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów w
żywności są kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
- Kwasy tłuszczowe nasycone mają stałą
konsystencję i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
smalec i masło, nabiał i czerwone mięso.
- Kwasy tłuszczowe nienasycone są płynne i
pochodzą ze źródeł roślinnych m.in. takich jak: rzepak, słonecznik, sezam,
oliwki, len.
Po więcej
informacji zapraszamy na stronę internetową kampanii www.poznajsienatluszczach.pl
Obecnie pokutuje przekonanie, że
o rodzaj spożywanego tłuszczu powinny dbać tylko osoby z chorobami układu krążenia bądź zaburzeniami lipidowymi. Bagatelizuje się
znaczenie rodzajów używanego tłuszczu w żywieniu osób zdrowych, brakuje również
wiedzy jakie tłuszcze nadają się do obróbki termicznej, a które powinny być
spożywane na zimno. Niewiedza ta wiąże się z niewłaściwymi wyborami
konsumenckimi oraz niekiedy unikaniem tłuszczu w diecie, co tym samym może
prowadzić do zubożenia diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach – wyjaśnia
dr Katarzyna Okręglicka, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”.
O kampanii:
„Poznaj
się na tłuszczach” to
kampania skierowana do ogółu społeczeństwa, której nadrzędnym celem jest
edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy
tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Naszą misją
jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego odżywiania się z naciskiem
na przemyślany wybór produktów
zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Dzięki temu Polacy będą bardziej świadomymi konsumentami, będą żywili się zdrowiej i wybierali mądrzej.
Patronat nad kampanią objęły wiodące w naszym kraju
instytucje wyznaczające i promujące zalecenia oraz normy w zakresie żywienia dla całej populacji, takie
jak: Instytut Żywności i Żywienia,
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Zakład Medycyny Zapobiegawczej i
Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W ramach kampanii prowadzone są działania o charakterze
edukacyjno-informacyjnym o zasięgu ogólnopolskim obejmujące m.in.: przedstawienie wyników badania opinii
publicznej o przywiązaniu polskiego społeczeństwa do zdrowego
odżywiania się oraz wiedzy na temat rodzajów tłuszczów spożywczych,
prowadzenie strony internetowej z artykułami ekspertów www.poznajsienatluszczach.pl,
fan page’a kampanii na Facebooku oraz warsztaty dla mediów.
Więcej informacji udziela:
Marta Chojnacka, mchojnacka@onboard.pl,
tel.: 501 504 182
[1] Na
podstawie opracowania „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka” Marii
Krełowskiej – Kułas
pełna lista aktualności
|