Potęga w produkcji żywnościPolska ma atuty, by stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności – podaje Puls Biznesu.Raport „Polska atrakcyjnym
producentem i dostawcą żywności" - publikację Centrum Kompetencji
Puławy - wydano pod honorowym patronatem przewodniczącego Komisji Rolnictwa i
Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego oraz Fertilizers Europe (Europejska
Organizacja Producentów Nawozów). Zaprezentowano go 7 października w Lublinie.
Jego autorzy podkreślają, że rolnictwo wraz z przemysłem spożywczym mogą
zdynamizować rozwój Polski w najbliższych latach.
- Nasze rolnictwo uległo
ogromnemu przeobrażeniu po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Stało się
motorem krajowego eksportu. Według szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju
Wsi, wartość eksportu polskiej żywności systematycznie rośnie, a pod
koniec 2015 r. wyniesie co najmniej 25 mld euro.
Rodzime produkty ze względu na
wysoką jakość i niską cenę cieszą się rosnącym zainteresowaniem zagranicznych
odbiorców. Dlatego stały wzrost wartości eksportu i jego dodatni bilans powinny
zachęcić przedsiębiorców do zintensyfikowania działań promujących polską markę.
- Właśnie teraz, gdy dużo i dobrze eksportujemy, musimy pracować nad naszymi
markami. W interesie polskiej gospodarki leży też, żeby nasze firmy docierały z
produktami sektora rolno-spożywczego na nowe rynki zbytu, również te odległe
geograficznie. To jest wyzwanie na przyszłość - mówił Zenon Pokojski,
koordynator Centrum Kompetencji Puławy i współautor raportu.
Więcej w: Puls Biznesu 16.10.2015
pełna lista aktualności
|