Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podatki dyskryminujące elementem walki konkurencyjnej
To edukacja żywieniowa i promocja aktywności fizycznej stanowią podstawę zmiany nawyków żywieniowych.

- Ze strony przedstawicieli resortu zdrowia co jakiś czas słychać zapowiedzi dodatkowych obciążeń fiskalnych mających dyskryminować wiele branż przetwórstwa żywności pod pretekstem zmiany sposobu żywienia Polaków. Walka z otyłością i nadwagą wymaga zaangażowania wszystkich stron, w tym przemysłu żywnościowego, który od wielu lat podejmuje i realizuje wiele zobowiązań dotyczących składu produktów, znakowania oraz odpowiedzialnego marketingu. Dyskryminacja lub wręcz prohibicja nigdzie nie przyniosła zapowiadanych efektów. To edukacja żywieniowa i promocja aktywności fizycznej stanowią podstawę zmiany nawyków żywieniowych. Konsument musi mieć wolny wybór i swobodny dostęp do żywności oraz wystarczająca, wiedzę, żeby z niej bezpiecznie korzystać - komentuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. 

 

Z podatku nałożonego na słodycze i lody rezygnują Finowie. Komisji Europejskiej poskarżyli się na niego tamtejsi producenci. Nałożona w 2011 r. danina zostanie zniesiona od 2017 r. - jak właśnie zakomunikował tamtejszy rząd. Pozostanie natomiast podatek od napojów obowiązujący od 1940 r., choć rząd w komunikacie zapowiada wprowadzenie zmian w zakresie jego stosowania.

 

- Decyzja Finów, będąca efektem rozmów z Komisją Europejską, dowodzi, że fiskalna dyskryminacja grup produktów żywnościowych jest niezgodna z prawem unijnym i traktowana jest jako niedozwolona pomoc publiczna dla producentów nieobjętych dodatkowymi podatkami - twierdzi Andrzej Gantner.

 

Jego zdaniem, w Polsce z taką dyskryminacją mamy do czynienia w szkolnych sklepikach i stołówkach. - Poza typowymi słodyczami nie można tam sprzedawać i podawać wielu produktów niezbędnych w prawidłowej diecie, m.in. produktów mlecznych, jak np. jogurty, niektórych rodzajów pieczywa i przetworów owocowo-warzywnych - mówi dyrektor generalny PFPŻ.

 

Podatek od tłuszczów testowali z kolei Duńczycy. Wprowadzili go w 2011 r. - objął mięso, produkty mleczne, oleje i wszystkie inne rodzaje żywności, które zawierały więcej niż 2,3 proc. tłuszczów nasyconych. Znieśli go w 2013 r. Natomiast w styczniu tego roku Komisja Europejska postanowiła przyjrzeć się sprawie. Wątpliwości miał budzić zakres stosowania podatku i zwolnienie niektórych dostawców z opłat, co może być potraktowane jako niedozwolona pomoc publiczna. 


Więcej w: Puls Biznesu 9.10.2015

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij