Nowe rozporzadzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy sprzedaży bezpośredniejW dniu 1 października br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, które wprowadza szereg zmian w stosunku do obowiązujących dotychczas rozwiązań.
Zaproponowane zmiany w dużej mierze wychodzą naprzeciw postulatom
organizacji rolniczych i konsumenckich. Były szeroko konsultowane z
organizacjami społecznymi i zostały wprowadzone przy ich zaangażowanej
współpracy. Polscy rolnicy są coraz bardziej zainteresowani prowadzeniem
produkcji żywności w celu jej sprzedaży konsumentom na rynkach lokalnych.
Świadczy o tym stale wzrastająca liczba podmiotów rozpoczynających taką
działalność.
W rozporządzeniu wprowadzono szereg ułatwień dla podmiotów, w tym
rolników i pszczelarzy, prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów
pochodzenia zwierzęcego konsumentom końcowym oraz do zakładów prowadzących
handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.
Rozszerzeniu uległ katalogu produktów, wprowadzono podwyższenie limitów
wielkości produkcji, określono minimalne wymagania higieniczne i szereg innych
ułatwień.
Do końca września br. zarejestrowanych do sprzedaży bezpośredniej produktów
pochodzenia zwierzęcego zostało 7360 podmiotów.
Poniżej zestawienie
zarejestrowanych podmiotów: - Produkty pszczele
nieprzetworzone - 5351
- Produkty rybołówstwa - 802
- Jaja konsumpcyjne - 906
- Mleko surowe i surowa śmietana
- 156
- Tuszki drobiowe - 62
- Tusze zwierząt łownych - 66
- Tuszki zajęczaków - 10
- Żywe ślimaki lądowe określonych gatunków -
7
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|