Znakowanie ryb i produktów rybnych - informacje dla konsumentówMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach, muszą być odpowiednio oznakowane.
Podmioty
działające w łańcuchu dystrybucyjnym „od łowiska do półmiska” zobowiązane są
przestrzegać wymagań określonych w rozdziale IV rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr
1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków
produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniającego rozporządzenia Rady (WE) nr
1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr
104/2000 (Dz. U. L 354 z 28.12.2013, s. 1).
Ryby żywe,
świeże, schłodzone, mrożone, wędzone, suszone i solone niezależnie od tego czy
są wystawione do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych czy są oferowane luzem,
powinny być opatrzone między innymi takimi informacjami jak:
- handlowe oznaczenie gatunku i
jego nazwa systematyczna (łacińska),
- metoda produkcji (gdzie
złowiono lub wyhodowano),
- obszar połowu lub hodowli,
- kategoria narzędzia połowowego
(w przypadku surowca poławianego).
Informacje
te nie są wymagane w oznakowaniu produktów rybnych przetworzonych i
zakonserwowanych (czyli np. marynat i konserw rybnych) jednakże, jeżeli
etykieta takiego produktu sugeruje użycie konkretnego gatunku, poprawnym będzie
zamieszczenie informacji o handlowym oznaczeniu gatunku i nazwie
systematycznej.
Produkt
powinien zawierać pełną nazwę handlową zamieszczoną w „Wykazie oznaczeń
handlowych gatunków ryb oraz wodnych bezkręgowców”. Wykaz ten dostępny jest na
stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakładce Rybactwo/ Rynek i Przetwórstwo Rybne.
Zgodnie z
art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 5
grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego (Dz. U. 2011 Nr 34 poz. 168) umieszczenia
oznaczenia handlowego produktu rybnego w wykazie oznaczeń dokonuje się na
pisemny wniosek składany do ministra właściwego do spraw rybołówstwa.
W celu
prawidłowego oznakowania ryb i produktów rybnych, istotne jest zapewnienie
identyfikowalności surowca rybnego. Wymagania dot. identyfikowalności zostały
określone w następujących aktach prawnych:
- Art. 58
rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 z dnia 20 listopada 2009 r.
ustanawiającego wspólnotowy system kontroli w celu zapewnienia
przestrzegania przepisów wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego
rozporządzenia (WE) nr 847/96, (WE) nr 2371/2002, (WE)
nr 811/2004, (WE) nr 768/2005, (WE) nr 2115/2005, (WE)
nr 2166/2005, (WE) nr 388/2006, (WE) nr 509/2007, (WE) nr 676/2007,
(WE) nr 1098/2007, (WE) nr 1300/2008, (WE) nr 1342/2008
i uchylającego rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, (WE)
nr 1627/94 oraz (WE) nr 1966/2006 (Dz. U. L 343 z 22.12.2009, s.
1);
- Art. 66
– 68 Rozporządzenia Wykonawczego Komicji (UE) nr 404/2011 z dnia 8
kwietnia 2011 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze do
rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 ustanawiającego wspólnotowy system
kontroli w celu zapewnienia przestrzegania przepisów wspólnej polityki
rybołówstwa (Dz. U. L 112, 30.4.2011, s. 1).
W celu ułatwienia
stosowania przepisów w zakresie znakowania ryb, Komisja Europejska opracowała „Miniprzewodnik
po nowych unijnych oznakowaniach konsumenckich dla produktów rybołówstwa i
akwakultury” dostępny w polskiej wersji językowej:
http://ec.europa.eu/fisheries/documentation/publications/eu-new-fish-and-aquaculture-consumer-labels-pocket-guide_pl.pdf
Źródło:
MRiRW
pełna lista aktualności
|