Kolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ramach targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECHKolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ramach targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECHPonad 200 osób, głównie ekspertów-przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, wzięło udział w bezpłatnym seminarium „AKTUALNE ZASADY ZNAKOWANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH”, którą zorganizował PFPŻ ZP po raz drugi podczas targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH w PoznaniuSeminarium stanowiło kontynuację udanego zeszłorocznego
seminarium zorganizowanego pt. „Znakowanie opakowanych produktów spożywczych –
Nowe wymagania unijne”. Podobnie jak i w ubiegłym roku, tym razem wydarzenie
również cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.
Tegoroczne seminarium zostało zorganizowane w celu
przybliżenia wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, a
także omówienia wybranych kwestii bezpieczeństwa żywności.
Seminarium otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny
PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, zaś pierwszą prezentację
pt. „Podawanie informacji o ilościowej zawartości określonych składników (tzw.
Quid)” wygłosiła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej
Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców i zastępca redaktora
naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.
W kolejnej prezentacji pt.: „Alergeny pokarmowe – zagrożenie
w przemyśle spożywczym” Marcin Kubiak oraz Małgorzata Krzepkowska z J.S. Hamilton
Poland S.A., przedstawili białka alergenne w kontekście zagrożenia dla
zdrowia i życia człowieka. Ponadto zostało omówione występowanie alergenów w
przemyśle spożywczym, jak i metody analityczne pozwalające na wykrycie
kontaminacji białkiem alergennym w żywności.
Jacek Leonkiewicz reprezentujący Animal By Products – Polski
Związek Przetwórców zaprezentował temat „Odpady żywnościowe przyczyną wzrostu
populacji szkodników”.
„Pest control na przykładzie wymagań standardów IFS” omówił
natomiast Marek Marzec, przedstawiciel IFS CEE.
Następnie uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania
się z nowym narzędziem bezpieczeństwa żywności, jakim jest Norma 16636 Pest
Control. Zagadnienie to przedstawił Tadeusz Wojciechowski z Polskiej Federacji
Pest Control.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło seminarium było
wystąpienie Marka Borowskiego z Federacji Polskich Banków Żywności. Uczestnicy
seminarium mieli możliwość wysłuchania prezentacji na temat jak skutecznie
przekazywać żywność na cele społeczne.
Po zakończeniu seminarium
nastąpiło podsumowanie przedstawionych tematów, a w trakcie dyskusji
kuluarowych prelegenci odpowiadali na dodatkowe pytania uczestników.
Zachęcamy również do prenumeraty kwartalnika „Food-Lex”, w
którym na bieżąco publikowane są komentarze ekspertów w zakresie prawa
żywnościowego http://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=5163&lang_id=1
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- Kancelaria DENTONS
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
Patroni Seminarium
PFPŻ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów
Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego
- System Gwarantowanej Jakości Żywności
„QAFP”
Patroni
medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Przegląd Mleczarski
- Przemysł Spożywczy
| Konferencja PFPŻ ZP |
| | Konferencja PFPŻ ZP |
| | Konferencja PFPŻ ZP |
| | Konferencja PFPŻ ZP |
| | Konferencja PFPŻ ZP |
|
| Konferencja PFPŻ ZP |
| | | | |
pełna lista aktualności
|