Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ramach targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH
Kolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ramach targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH

Ponad 200 osób, głównie ekspertów-przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, wzięło udział w bezpłatnym seminarium „AKTUALNE ZASADY ZNAKOWANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH”, którą zorganizował PFPŻ ZP po raz drugi podczas targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH w PoznaniuSeminarium stanowiło kontynuację udanego zeszłorocznego seminarium zorganizowanego pt. „Znakowanie opakowanych produktów spożywczych – Nowe wymagania unijne”. Podobnie jak i w ubiegłym roku, tym razem wydarzenie również cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.


Tegoroczne seminarium zostało zorganizowane w celu przybliżenia wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, a także omówienia wybranych kwestii bezpieczeństwa żywności.  


Seminarium otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, zaś pierwszą prezentację pt. „Podawanie informacji o ilościowej zawartości określonych składników (tzw. Quid)” wygłosiła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.


W kolejnej prezentacji pt.: „Alergeny pokarmowe – zagrożenie w przemyśle spożywczym”  Marcin Kubiak oraz Małgorzata Krzepkowska z J.S. Hamilton Poland S.A., przedstawili białka alergenne w kontekście zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Ponadto zostało omówione występowanie alergenów w przemyśle spożywczym, jak i metody analityczne pozwalające na wykrycie kontaminacji białkiem alergennym w żywności.


Jacek Leonkiewicz reprezentujący Animal By Products – Polski Związek Przetwórców zaprezentował temat „Odpady żywnościowe przyczyną wzrostu populacji szkodników”.


„Pest control na przykładzie wymagań standardów IFS” omówił natomiast Marek Marzec, przedstawiciel IFS CEE.


Następnie uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania się z nowym narzędziem bezpieczeństwa żywności, jakim jest Norma 16636 Pest Control. Zagadnienie to przedstawił Tadeusz Wojciechowski z Polskiej Federacji Pest Control.


Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło seminarium było wystąpienie Marka Borowskiego z Federacji Polskich Banków Żywności. Uczestnicy seminarium mieli możliwość wysłuchania prezentacji na temat jak skutecznie przekazywać żywność na cele społeczne.


Po zakończeniu seminarium nastąpiło podsumowanie przedstawionych tematów, a w trakcie dyskusji kuluarowych prelegenci odpowiadali na dodatkowe pytania uczestników.


Zachęcamy również do prenumeraty kwartalnika „Food-Lex”, w którym na bieżąco publikowane są komentarze ekspertów w zakresie prawa żywnościowego http://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=5163&lang_id=1

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

  • Kancelaria DENTONS
  • J.S. Hamilton Poland S.A.

 

Patroni Seminarium PFPŻ ZP:

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Mleczarski
  • Przemysł Spożywczy 

 

Konferencja PFPŻ ZP
Konferencja PFPŻ ZP
Konferencja PFPŻ ZP
Konferencja PFPŻ ZP
Konferencja PFPŻ ZP
Konferencja PFPŻ ZP
 
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij