Rośnie europejska produkcja wieprzowinyOczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Wskazuje na to również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. Według raportu produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7 proc. w skali roku do 23,5 mln t. - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.Wzrost produkcji potwierdzają
dane Eurostat, które mówią o ubojach trzody chlewnej o 5 proc. wyższych w I
poł. br. Jest to zatem wzrost o 560 tys. t w skali roku do poziomu 11,4 mln t.
Jeśli porównamy obecny wolumen z I poł. 2013, jest on o 4 proc. wyższy.
Takie wysokie tempo wzrostu było
napędzane przez pięć krajów: Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Holandię oraz Polskę,
które łącznie odpowiadały za 62 proc. ubojów w UE w I poł. br. Największy
przyrost, o 164 tys. t (9 proc. w skali roku), miał miejsce na rynku
hiszpańskim. Następnie kolejno o 105 tys. t we Włoszech (16 proc.), 70 tys. w
Niemczech (3 proc.), 54 tys. w Holandii (8 proc.) oraz 44 tys. t w Polsce (5
proc.).
Równocześnie konsumpcja
wieprzowiny na rynku UE w br. powinna w ocenie KE zwiększyć się o 0,7kg na
mieszkańca, czyli o 2,1 proc. w stosunku do 2014 r. Oznacza to lekkie
wyhamowanie w odniesieniu do 2014 r., kiedy spadek cen wieprzowiny wpłynął na
wzrost spożycia średnio o 1kg na mieszkańca (3,2 proc.).
Na sytuację na rynku duży wpływ
ma również eksport wieprzowiny. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br.
sprzedano 627 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, czyli o 5 proc.
więcej niż przed rokiem.
Niemniej, biorąc pod uwagę
powyżej wspomniane zmiany w konsumpcji, jak i wzrost eksportu, nie były one na
tyle duże, by w pełni zagospodarować dodatkowy wolumen wieprzowiny który trafił
na rynek. Wpłynęło to na utrzymanie się cen na rynku UE w I poł. br. na niższym
o 13 proc. poziomie niż przed rokiem, tj. 140 EUR/100 kg.
W II poł. br. oczekujemy
niemniej stopniowego odbicia cen. Jak wskazuje thePigSite.com wolumen żywca,
który jest dostępny obecnie na rynku niemieckim, holenderskim, belgijskim i
austriackim wydaje się nie być wystarczający względem wielkości popytu. Wpływa
to na obserwowane obecnie kilkuprocentowe wzrosty. Również w Polsce od
ostatniego tygodnia sierpnia (24-30.08) obserwowano stopniowe odbicie. W
tygodniu 31.08-6.09.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,54 zł. Oznacza to
4-procentowy wzrost w okresie dwóch tygodni. Niemniej cały czas jest to niższy
poziom niż przed rokiem, kiedy w pierwszym tygodniu września płacono 5,10
zł/kg, czyli 11 proc. więcej niż obecnie.
Jeśli dane o ubojach w północnej
części UE się potwierdzą, ceny żywca, wspierane również czynnikami sezonowym,
powinny wykazywać niewielkie wzrosty na przestrzeni kolejnego miesiąca.
Źródło: BGŻ BNP Paribas 15.09.2015
pełna lista aktualności
|