Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przemysł spożywczy walczy z otyłością
Przemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie tych niekorzystnych trendów i poprawę stanu zdrowotnego społeczeństwa – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Gantner Dyrektor Generalny PFPŻ ZP.

Podkreśla, że zmiany jakie zaszły w zakresie nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej w społeczeństwie polskim mają niewątpliwy wpływ na powstawanie wielu niekorzystnych zjawisk w obszarze zdrowia publicznego. Zaliczyć można do nich między innymi wzrastający odsetek osób wykazujących nadwagę i otyłość oraz cierpiących na związane z nimi niezakaźne choroby dietozależne.


 Dyrektor Gantner podkreśla rolę przemysłu żywnościowego w zwalczaniu niezakaźnych chorób cywilizacyjnych. - Wspólnym i nadrzędnym celem jest zwalczanie społecznego problemu, jaki stanowią otyłość i niezakaźne choroby cywilizacyjne. Schorzenia te stanowią złożony, wieloczynnikowy problem społeczny, któremu przeciwdziałać można jedynie poprzez holistyczne podejście, uwzględniające podejmowanie działań w wielu obszarach i przy zaangażowaniu szerokiego grona interesariuszy reprezentujących zarówno środowisko naukowe, administrację publiczn,ą jak i sektor prywatny. Tego typu podejście, bazujące na partnerstwie publiczno-prywatnym jest również rekomendowane na poziomie Unii Europejskiej – zarówno przez Komisję Europejską, jak i Europejską Platformę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia – mówi Dyrektor PFPŻ.


Dodaje, że nadmierne spożycie kalorii ze wszelkich źródeł, w połączeniu z niewielkim wydatkiem energetycznym, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia otyłości i niektórych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca i choroby układu krążenia.


- Konsumenci coraz częściej poszukują sposobów na poprawę swojego stylu życia i diety. Aby ułatwić konsumentom prowadzenie zdrowszego tryb życia i zaspokajanie potrzeb żywieniowych poprzez zróżnicowane i zbilansowane odżywianie, przemysł żywnościowy podejmują rozmaite działania, takie jak inicjatywy na rzecz promowania zdrowszego stylu życia, zmiany receptur produktów żywnościowych czy udzielanie konsumentom czytelnych informacji o wartości odżywczej produktów umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych – powiedział Andrzej Gantner.


Źródło: Portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij