Przejęcia na rynku mięsa nadal możliwePKM Duda kupił za 28 mln zł Agro Provimi. Transakcji w rozdrobnionej branży będzie z pewnością więcej. Zakupów nie wykluczają ZM Henryk Kania.Dzięki przejęciu Agro Provimi od firmy Cargill Poland
zwiększymy potencjał produkcyjny o ok. 30 tyś. sztuk żywca wieprzowego, czyli
ok. 20 proc. w stosunku do obecnych możliwości - komentuje Dariusz Formela,
prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda. Transakcja, którą grupa w 90 proc.
sfinansuje kredytem (reszta to środki własne), wpisuje się w ogłoszoną niedawno
strategię na lata 2015-2019. Zakłada ona m.in. rozwój biznesu surowcowego i
zwiększenie ubojów we własnych zakładach o 25 proc. - Stawiamy zarówno na
rozwój organiczny, jak i na fuzje i przejęcia - zapowiada Formela.
Rafał Irzyński, analityk Stowarzyszenia Inwestorów
Indywidualnych (Sil) spodziewa się, że - biorąc pod uwagę możliwości
sfinansowania kolejnych transakcji - grupa nie kupi już raczej kolejnej spółki
z segmentu rolno-surowcowego. Na jej celowniku mogą natomiast znaleźć się hurtownie.
Być może przejmie także przetwórnię, bo brakuje jej silnej marki i ma wciąż
słabą pozycję w sieciach handlowych.
Przejęć w branży mięsnej może być jednak więcej. - Rynek
jest rozdrobniony, więc jest jeszcze wiele okazji do fuzji i przejęć - uważa
Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso. To
niejedyny powód. - Firmy będą szukały okazji do poprawy efektywności i
zwiększenia skali swojego biznesu, bo rentowność w branży jest niska - mówi
Monika Drążek, ekonomista Banku BGŻ BNP Paribas. - Do tworzenia dużych
podmiotów zachęca także konsolidacja handlu.
Pod kątem kolejnych akwizycji rynek sondują Zakłady Mięsne
Henryk Kania. - Nie wykluczamy przejęć w kraju i za granicą - mówi ich prezes
Grzegorz Minczanowski. Jak wyjaśnia, spółka potrzebuje większych mocy
produkcyjnych w związku z rosnącym popytem na wyroby pod markami Henryk Kania i
Maestro oraz rozszerzaniem oferty produktowej.
Więcej w: Parkiet 4.09.2015
pełna lista aktualności
|