Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PiS i PO: jedna inspekcja żywności, wiele oczekiwań
W zeszłym roku minister rolnictwa Marek Sawicki zapowiadał, że pierwsza połowa 2015 r. upłynie pod znakiem przebudowy struktury inspekcji odpowiedzialnych za rynek żywności. Obietnicy nie zrealizowano. Część zainteresowanych jest rozczarowana, inni odetchnęli z ulgą...

Obecnie w Polsce działa pięć inspekcji jakości żywności: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Handlowa oraz Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Pomysł scalenia ich w jeden organ nie jest nowy. Dyskusja toczy się od kilku lat.


W resorcie rolnictwa przygotowano projekt założeń projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (PIBŻiW), który zakłada konsolidację czterech inspekcji: IW, IJHARS, PIORiN i PIS.


Tyle że - z uwagi na fakt, że w marcu zeszłego roku do Sejmu wpłynął poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności (PIWiŻ) - prace nad projektem rządowym zawieszono. A proces legislacyjny w sprawie PIWiŻ również stoi w miejscu. Ostatni raz Sejm zajmował się projektem w lipcu ubiegłego roku…


Tymczasem przedstawiciele sektora rolno-spożywczego zgodnie przekonują, że zmiany są potrzebne.


- To, co jest realną bolączką przedsiębiorców, to przede wszystkim rozbieżności interpretacyjne dotyczące prawa żywnościowego, zbyt skomplikowane i zbyt długo trwające procedury kontrolne oraz procedury odwoławcze - wskazuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).


Jego zdaniem, zmiany można wprowadzić nawet bez łączenia inspekcji.


- W pierwszej kolejności należy podejmować działania wzmacniające obecne inspekcje, a dopiero później myśleć o ich konsolidacji. Pierwsza faza zmian powinna zatem objąć to, co na dzień dzisiejszy jest główną bolączką systemu urzędowej żywności w Polsce. Należy jak najszybciej cofnąć przeprowadzoną kilka lat temu „depionizację” poszczególnych inspekcji, która w  praktyce spowodowała znaczące osłabienie roli głównych inspektoratów w zarządzaniu inspekcjami oraz, co jest szczególnie niekorzystne, pozbawienie finansowania systemu z budżetu państwa - komentuje Gantner. Zwraca on również uwagę, że taka zmiana wiązałaby się z ograniczeniem kosztów, poprzez zmniejszenie zatrudnienia i zaprzestanie wykonywania tych samych analiz przez różne instytucje, oraz ograniczenie czasu i częstotliwości kontroli w zakładach produkcyjnych oraz w placówkach handlowych.


Więcej w: http://www.parlamentarny.pl/gospodarka/pis-i-po-jedna-inspekcja-zywnosci-wiele-oczekiwan,57.html


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij