Spada unijny eksport wieprzowinyWedług danych Eurostat, w maju br. unijny eksport wieprzowiny był o 14 proc. niższy niż przed rokiem i wyniósł 114,7 tys. ton. Był to najniższy majowy poziom wywozu od 2010 r. - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej, ThePigSite.Wywóz podrobów wieprzowych
zmniejszył się o 9 proc. do 81,6 tys. ton. Spadek dostaw można
częściowo wytłumaczyć wzrostem cen w porównaniu z poprzednimi miesiącami,
co oznacza zmniejszenie różnicy między notowaniami z UE i USA. Ponadto
wzrost produkcji amerykańskiej wieprzowiny sprzyjał odzyskaniu znacznej
części rynków, utraconych przez USA w ciągu ostatnich 18 miesięcy z powodu
epidemicznej biegunki świń (PED).
W maju, z grona większych odbiorców unijnej wieprzowiny wzrost wywozu miał
miejsce tylko w kierunku Chin, które zakupiły o 57 proc. więcej mięsa i o
23 proc. więcej podrobów niż przed rokiem. Według Komisji Europejskiej, w
ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów
trzecich ok. 1 152 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w
wadze produktu) – o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i
tłuszcze (518 tys. ton) oraz mięso mrożone (500 tys. ton), których
wysłano odpowiednio o 3 proc. i 25 proc. więcej niż w tym samym okresie
2014 r. Spadek wywozu dotyczył żywca (-44 proc. do 8 tys. ton) oraz
kiełbas i przetworów wieprzowych (-13 proc. do 69 tys. ton).
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do
maja były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i
Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe,
których sprzedano odpowiednio o 33 proc. więcej i 39 proc. mniej niż przed
rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie prawie połowę unijnego eksportu
podrobów wieprzowych. Spadek dostaw do Hongkongu był związany z
trudnościami logistycznymi w tamtejszych portach. W wysyłkach na rynek
japoński i koreański dominowało mięso mrożone.
Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem
krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy, jednak w maju
dostawy z UE były już o 8 proc. niższe. Rosja sprowadziła od stycznia do
maja br. jedynie 5,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny,
podrobów i przetworów) wobec ok. 52 tys. ton w tym samym okresie 2014 r.
Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to
spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE
i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a
przedłużonym do sierpnia 2016 r.
W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały
na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych
eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski, Francji i
Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania,
Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.
W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich
14,9 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu)
– o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów
dominowały podroby i tłuszcze (10,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą
do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku
o 16 proc. do 8,1 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA, Portalspożywczy.pl
10.08.2015
pełna lista aktualności
|