Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spada unijny eksport wieprzowiny
Według danych Eurostat, w maju br. unijny eksport wieprzowiny był o 14 proc. niższy niż przed rokiem i wyniósł 114,7 tys. ton. Był to najniższy majowy poziom wywozu od 2010 r. - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej, ThePigSite.

Wywóz podrobów wieprzowych zmniejszył się o 9 proc. do 81,6 tys. ton. Spadek dostaw można częściowo wytłumaczyć wzrostem cen w porównaniu z poprzednimi miesiącami, co oznacza zmniejszenie różnicy między notowaniami z UE i USA. Ponadto wzrost produkcji amerykańskiej wieprzowiny sprzyjał odzyskaniu znacznej części rynków, utraconych przez USA w ciągu ostatnich 18 miesięcy z powodu epidemicznej biegunki świń (PED).



W maju, z grona większych odbiorców unijnej wieprzowiny wzrost wywozu miał miejsce tylko w kierunku Chin, które zakupiły o 57 proc. więcej mięsa i o 23 proc. więcej podrobów niż przed rokiem. Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 152 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. 



W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (518 tys. ton) oraz mięso mrożone (500 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 3 proc. i 25 proc. więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Spadek wywozu dotyczył żywca (-44 proc. do 8 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów wieprzowych (-13 proc. do 69 tys. ton).  


Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do maja były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 33 proc. więcej i 39 proc. mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie prawie połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Spadek dostaw do Hongkongu był związany z trudnościami logistycznymi w tamtejszych portach. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone.  


Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy, jednak w maju dostawy z UE były już o 8 proc. niższe. Rosja sprowadziła od stycznia do maja br. jedynie 5,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny, podrobów i przetworów) wobec ok. 52 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.  


W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.  


W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 14,9 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (10,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 16 proc. do 8,1 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA, Portalspożywczy.pl 10.08.2015


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij