PFPŻ ZP żąda objęcia przemysłu żywnościowego klauzulą sektora wrażliwegoPFPŻ ZP apeluje tym samym o zniesienie ograniczeń w dostępie do energii elektrycznej dla branży spożywczej.W związku z
wydaniem w dniu 10.08.2015 przez Państwowe Sieci Energetyczne
Komunikatu dotyczącego drastycznych ograniczeń w poborze energii
elektrycznej oraz otrzymanymi od lokalnych dostawców energii informacjami o
konieczności ponad 80% redukcji poboru prądu przez zakłady przetwórstwa
żywności, PFPŻ ZP apeluje o podjęcie
natychmiastowych i stanowczych działań mających na celu zakwalifikowanie
zakładów przetwórstwa żywności jako tzw. odbiorców wrażliwych, nie objętych
ograniczeniami w dostępie do energii elektrycznej.
Nie
uwzględnienie produkcji i przetwórstwa żywności jako obszaru wrażliwego,
panujący chaos komunikacyjny i absolutny brak zrozumienia dla specyfiki produkcji
i przetwórstwa żywności z jakim mamy obecnie do czynienia powoduje, że
praktycznie wszystkie duże i średnie zakłady produkcji i przetwórstwa żywności
znajdują się w dramatycznej sytuacji, która może doprowadzić do:
- niszczenia żywności na niespotykaną skalę, ze względu na
przerwanie ciągów chłodniczych, co automatyczne powoduje, że żywności zostaje
uznana za niebezpieczną i nie może trafić do obrotu. Sytuację tą pogłębia fakt,
ograniczeń w dostawach prądu dla dużych firm chłodniczych zajmujących się
dystrybucją żywności,
- poważnego naruszenia bezpieczeństwa żywnościowego społeczeństwa,
gdyż przy tak olbrzymiej skali ograniczeń produkcji i niszczenia żywności,
pojawią się poważne problemy z zaopatrzeniem sklepów, a co za tym idzie
możliwy bardzo duży wzrost cen żywności,
- bardzo negatywnych skutków dla środowiska naturalnego, zarówno ze
względu na konieczność utylizacji milionów ton surowców i produktów
żywnościowych, możliwością poważnych awarii urządzeń chłodniczych i uwolnieniem
do atmosfery groźnych dla zdrowia gazów chłodniczych,
- liczonych w miliardach złotych strat dla firm przetwórczych, wynikających zarówno
ze wstrzymania produkcji i nie wywiązania się z obowiązujących umów z
odbiorcami w Polsce i za granica, jak i strat związanych z koniecznością
poniesienia kosztów utylizacji produktów, Dodatkowo konieczność wyłączenia
ciągów produkcyjnych w trybie wymaganym obecnie przez dostawców energii może
spowodować uszkodzenia wielu urządzeń, a nawet całych linii. Straty te mogą być
na tyle duże, że część firm może grozić bankructwo,
- trwałą utratę zagranicznych rynków zbytu, gdyż niewywiązanie się z
umów, spowoduje zastąpienie polskich produktów, produktami z innych krajów.
Wyszczególnione
powyżej skutki nieuwzględnienia przemysłu żywnościowego i rolnictwa jako
obszaru wrażliwego w poborze energii elektrycznej, to tylko część możliwy
katastrofalnych konsekwencji jakie poniesie polska gospodarka żywnościowa i
polskie społeczeństwo.
PFPŻ ZP za
niedopuszczalne uważa również ewentualne nakładanie kar finansowych przez URE
na firmy przetwórstwa żywności, które ze względów technologicznych, ale również
w trosce o zapewnienie swoim konsumentom dostępu do żywności oraz zapobieżenie
zupełnie bezsensownemu marnotrawstwu surowców rolnych i produktów
żywnościowych, nie wstrzymały produkcji.
Federacja zwraca równocześnie uwagę, że zapewnienie społeczeństwu swobodnego dostępu do żywności
jest konstytucyjnym obowiązkiem Polskiego Rządu, w związku z czym oczekuje podjęcia
natychmiastowej decyzji i objęcia produkcji żywności klauzulą produkcji
wrażliwej.
pełna lista aktualności
|